Ziemniaki pieczone w ziołach

Ziemniaki pieczone w ziołach

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczone ziemniaki są pyszne i oprócz jogurtowego sosu nie wymagają żadnych dodatków

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ziemniaki pieczone w ziołach to pyszny dodatek do mięsa lub po prostu przekąska podana z sosem jogurtowym. 

Składniki

  • 1 kg ziemniaków

  • zioła suszone: po łyżeczce tymianku, szałwii, rozmarynu

  • 6 ząbków czosnku

  • 6 łyżek oliwy

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Nieobrane, lecz dobrze wyszorowane, ziemniaki pokroić na ćwiartki, ułożyć w formie do pieczenia, posypać ziołami (mogą być świeże lub suszone, co masz), solą i pieprzem.

  • Dołożyć czosnek w nieobranych ząbkach, polać oliwą. Wymieszać.

  • Piec bez przykrycia przez 45 minut w 180°C mieszając co jakiś czas.

Ocena: 3,4