Pieczone ziemniaki hasselback: przepis na ziemniaki "harmonijkowe"
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Pieczone ziemniaki hasselback po raz pierwszy podano ponad 200 lat temu w restauracji Hasselbacken w Szwecji. Od tamtego czasu ziemniaki nacięte w "harmonijkę" zrobiły wielką światową karierę. Ziemniaki należy ponacinać na bardzo cienkie plasterki, jednocześnie zostawiając nierozcięty spód ziemniaka. Jak to zrobić zobaczcie niżej. Dzięki temu w trakcie pieczenia ziemniak rozchyla się, a plasterki stają się chrupkie niczym chipsy.
SKŁADNIKI
- 8 ziemniaków średniej wielkości
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżeczki świeżego tymianku lub macierzanki
- sól i czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzać do 220 stopni Celsjusza.
- Ziemniaki wyszorować, osuszyć i przy pomocy bardzo ostrego noża ponacinać na cienkie 2–3 mm paski. Ważne jest, aby w trakcie uważać i nie przeciąć ziemniaka na pół!
- Ponacinać w ten sam sposób wszystkie ziemniaki, a kiedy będą gotowe przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polać połową oleju, obsypać szczyptą soli, pieprzu oraz tymiankiem i piec przez 20-25 minut.
- Po upływie tego czasu blachę z ziemniakami wysunąć, oblać pozostałym olejem, oprószyć większą ilością soli oraz pieprzu i piec kolejne 20 minut. Podawać gorące.
Do czego podać ziemniaki hasselback
Ziemniaki z Hassleback to świetny dodatek do pieczonych i grillowanych mięs lub samodzielna przekąską podana z ziołowym jogurtem. Instrukcję jak pokroić ziemniaki hasselback znajdziesz pod przepisem!
Sprytnie!
Ziemniaki w stylu hasselback najłatwiej pokroić, umieszczając je między dwoma pałeczkami do ryżu. Pałeczki ograniczają cięcie ziemniaka. W ten sposób nigdy nie przetniemy ziemniaka do końca i uzyskamy zgrabną harmonijkę.