Macierzanka piaskowa - jak można wykorzystać ją dla zdrowia?
Macierzanka piaskowa (Thymus serpyllum) to niewielka krzewinka o łodygach pełzających lub wznoszących się ku górze. Jej szarozielona z odcieniem czerwonawym łodyga pokryta jest gęsto drobnymi liśćmi i intensywnie pachnącymi różowo-fioletowymi kwiatami. Kwitnie od czerwca do września. Sprawdź, jak wykorzystać ją dla zdrowia.
Spis treści
Macierzanka - właściwości
Macierzanka piaskowa pomaga w leczeniu objawów zaburzeń układu trawienia: wzdęć, gazów, odbijania się. Działa wykrztuśnie, łagodzi objawy kataru i kaszlu. Zapobiega namnażaniu się bakterii w drogach oddechowych. Może być stosowane przy bólach głowy, migrenie i bolesnym miesiączkowaniu. Ma również właściwości odkażające i łagodzące stany zapalne. Macierzankę można łączyć z rumiankiem, szałwią, nagietkiem, babką i lipą.
Macierzanka - zbiory
Górne części pędów zbieramy na początku kwitnienia. Suszymy wieszając (w ciemnym, przewiewnym miejscu lub w suszarniach) w temperaturze nie wyższej niż 35 st. C. Przechowujemy w szczelnie zamkniętych pudełkach.
Macierzanka - zastosowanie
Napar: łyżkę macierzanki zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem 10 - 15 minut. Po przecedzeniu pijemy 3 razy dziennie przed jedzeniem jako środek wykrztuśny, a po jedzeniu dla lepszego trawienia. Zewnętrznie naparu używamy do płukania gardła, irygacji, przemywania przy stanach zapalnych skóry i oparzeniach.
Kompresy: zaparzamy 5 łyżek ziół na szklankę wrzącej wody, po 10 minutach zawijamy w płótno i przykładamy na chore miejsce.
W kuchni: świeżych lub suszonych liści można używać jako przyprawy do wołowiny, wątróbki, wieprzowiny, farszy mięsnych i pasztetów.