Tymianek - do jakich potraw go stosować?
Większość z nas widząc niewielkie, niebieskawe kwiatki macierzanki nigdy nie pomyślałaby, że to jedna z najczęściej stosowanych w kuchni przypraw. Sprawdź, do jakich dań dodawać tymianek.
Spis treści
Tymianek - właściwości
Macierzanka to inaczej Thymus vulgaris. Jej najbardziej powszechna nazwa to po prostu tymianek. Ziele zawiera stosunkowo dużą iloś olejku eterycznego, co powoduje, że jako przyprawa jest ono silnie aromatyczne.
Tymianek sprawdza się w kuchni
W kuchni wykorzystuje się świeży i suszony tymianek. W obydwu postaciach znajdziemy go przede wszystkim w kuchni francuskiej i włoskiej. Stosuje się go przede wszystkim dla nadania smaku i aromatu potrawom mięsnym, rybnym, a także zupom. Tymianek wykorzystuje się również do przeprawiania bigosu, serów, potraw z roślin strączkowych, czy tradycyjnie przyrządzonej pizzy.
Tymianek działa bakteriobójczo i grzybobójczo
Olejek z tymianku ma silne działanie bakteriobójcze oraz grzybobójcze. Co ciekawe stosuje się go również w stomatologii oraz przy produkcji np. past do zębów, czy płynów do płukania ust. Słowo tymianek pochodzi od greckiego thymon, które należałoby przetłumaczyć jako odważny. Znawcy uważają, że w związku z tym może on być lekiem na nieśmiałość.