Ziemniaki pieczone z czosnkiem i tymiankiem: łatwy przepis

2021-03-29
Ziemniaki pieczone z czosnkiem i tymiankiem
Autor: thinkstockphotos.com Pieczone ziemniaki można podać do pieczonego mięsa, smażonej kiełbasy, a nawet śledzia w śmietanie. 
łatwy
20 min
4

Pieczone ziemniaki zawsze cieszą się powodzeniem. W dodatku mniej tracą na swym smaku i właściwościach niż ziemniaki gotowane w wodzie. Ziemniaki pieczone z czosnkiem i świeżym tymiankiem to zdrowe urozmaicenie naszej codziennej diety. Świetnie sprawdzają się w roli dodatku do mięsa, czy ryby. Wypróbujcie ten łatwy przepis i cieszcie się smakiem tej nieskomplikowanej potrawy. 

Jak wybrać ziemniaki do pieczenia? Odpowiedź tutaj

ZOBACZ WIDEO z poradami na temat pieczenia ziemniaków!

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 obrane ząbki czosnku oraz 6-8 ząbków w łupinie
  • 1/2 łyżeczki nasion kminku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • sól morska gruboziarnista
  • pieprz czarny świeżo mielony

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obieramy i myjemy.
  • Olej łączymy z przyprawami, kminkiem i posiekanymi dwoma ząbkami czosnku.
  • Dokładnie obtaczamy ziemniaki w marynacie.
  • Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na wierzch kładziemy gałązki tymianku i nieobrane ząbki czosnku.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200°C przez około 50-60 minut do czasu aż staną się złociste.
  • Podczas pieczenia ziemniaki 3-4 razy przewracamy, aby równomiernie się upiekły.