Puree ziemniaczane z serkiem topionym: łatwy przepis na genialną przystawkę

Puree ziemniaczane z serkiem topionym: łatwy przepis na genialną przystawkę
Autor: Shutterstock Puszyste, delikatne w smaku puree ziemniaczane z serkiem topionym i koperkiem
łatwy
30 min
4

Puree ziemniaczane z serem jest bardzo delikatne i aromatyczne. Topiony ser nadaje dodatkowy pikantno-kremowy smak, dzięki czemu puree jest wyjątkowo smaczne. Ta przystawka jest idealna do mięs, drobiu, ryb lub po prostu do sałatek warzywnych i domowych marynat. Jeśli nie próbowaliście jeszcze połączenia tłuczonych ziemniaków i sera, gorąco polecam powtórzenie tego przepisu w Waszej kuchni.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 ml mleka
  • 50 g masła
  • 200 g sera topionego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 pęczek koperku (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki umyć, obrać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą.
  • Przykryj garnek z ziemniakami pokrywką i postawić na ogniu. Gdy woda się zagotuje, posolić ziemniaki. Nadal gotować, aż ziemniaki będą miękkie, czy z łatwością da się w nie wbić widelec.
  • Ser topiony zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  • Dodaj starty ser do mleka w małym rondelku. Podgrzej mieszaninę mleka i sera, ciągle mieszając, aby stopiony ser całkowicie się rozpuścił, na koniec zagotuj mieszaninę.
  • Gdy ziemniaki są ugotowane i miękkie, odcedź wodę z garnka. Dodaj masło i utłucz ziemniaki na puree.
  • Następnie wlej gorącą mieszankę mleka i stopionego sera do rondla.
  • Utrzyj wszystko razem na jednorodne puree. Na koniec dodaj koperek i wymieszaj.
  • Puree ziemniaczane z serem, przepis, który na pewno Ci się spodoba, jest gotowy. Podam go jako danie główne lub dodatek do sadzonych jajek, smażonych ryb, mięsa czy drobiu. Smacznego!
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej