Mięso z grilla - 21 pomysłów na udane grillowanie

2019-04-24 10:23 redakcja
Mięso z grilla - 21 pomysłów na udane grillowanie
Autor: Shutterstock

Początek sezonu grillowego wyznacza wielka majówka. Sklepy zapełniają się mięsem, kiełbasami i dodatkami kusząc nas perspektywą słonecznych dni wolnych i posiłku jedzonego na łonie natury. Na grillu najczęściej pieczemy mięso. Mówimy, jak przygotować grillowanie mięsa, by było jak najsmaczniejsze.

Przypiekanie nad ogniem sprawia, że mięso zachowuje swój aromat. By potrawa była bardziej aromatyczna, pod koniec pieczenia wrzuć do ognia kilka ziaren jałowca, listków laurowych, namoczonych łupin i kora orzecha włoskiego lub kawałków drewna owocowego (jabłoni, wiśni). Aby dania rzeczywiście smakowały, nie używaj rozpalania żadnych chemicznych podpałek.

Przygotowanie i pieczenie mięsa

Przed grillowaniem natrzyj mięso solą wymieszaną z przyprawami lub potrzymaj kilka godzin w marynacie lub jogurcie.

Piecz mięso owinięte folią aluminiową lub na tackach, by wytapiający się tłuszcz nie spływał do ognia – w wysokiej temperaturze wydzielają się z niego szkodliwe lotne związki.

Cienkie steki wołowe piecz ok. 15 minut na gorącym grillu, grubsze  - ok. 20 minut w nieco niższej temperaturze. Wieprzowina jest gotowa po 30-40 minutach, kurczak po 20-30, a filety rybne po kilku minutach na średnio rozgrzanym grillu.

By sprawdzić, czy mięso jest upieczone, przyciśnij je łopatka do odwracania potraw. Jeśli się nie ugina, to możesz je zdejmować z rusztu.

Drób jest gotowy, gdy po nakłuciu widelcem wypływa z niego biały sok. Ryba jest upieczona, gdy jest w środku biała, a nie przezroczysta.

Mięso przed grillowaniem należy zamarynować. Marynata częściowo denaturuje (czyli ścina) białka, dzięki czemu krócej można je grillować. Przede wszystkim jednak nadaje smak i pozwalają zachować soczystość mięsa.

Marynaty i mieszanki na grilla [przepisy]: w czym marynować mięso przed grillowaniem?

Kotlety wołowe, a szczególnie wieprzowe przerośnięte tłuszczem, doskonale nadają się do grillowania. 

Jak przygotować idealny stek?

Karkówka na obiad: w plastrach z grilla [przepis i WIDEO]

Karkówka z grilla na szybko: przepis na schab karkowy wg Gordona Ramsaya

Kotlety wieprzowe z kostką z grilla: przepis na mięso w oryginalnej marynacie

Wyśmienitym i niezwykle efektownym daniem są mięsne warkocze. Z tym przepisem przygotowanie ich jest bardzo łatwe.

Warkocz mięsny z grilla - genialny pomysł na dekoracyjne mięso z grilla

Żeberka do grillowania warto wcześniej podgotować. 

Żeberka z grilla: jak zrobić, by były miękkie i soczyste?

Zgrillowany boczek to jedna z najsmaczniejszych potraw

Roladki z boczku: najlepsza przekąska z grilla

Śliwkowe zawijasy z boczkiem i orzechami: przepis na danie z grilla

Spiralki z boczku z grilla: przepis na grillowane świderki z boczku

Kurczak podzielony na kawałki to żelazny punkt grillowego jadłospisu. Jednym z najlepszych dań jest pierś kurczaka. Soczysta w środku, lekko przypieczona z wierzchu. Świetnie sprawdzają się także udka, chociaż trzeba je grillować trochę dłużej, ale także skrzydełka. 

Grillowany kurczak w miodowej glazurze

Grillowana pierś z kurczaka na dwa sposoby: przepisy z marynatą ostrą i łagodną

Grillowana pierś z kurczaka z tymiankiem

Udka kurczaka po brazylijsku z grilla

Skrzydełka w miodzie z grilla

Warto również sięgać po mięso mielone wołowe, wieprzowe, a nawet drobiowe. 

Burgery z grilla z salsą z mango 

Kotlety mielone z grilla, z orzechami włoskimi [WIDEO] 

Mielone z grilla - bifteki nadziewane warzywami i serem feta [WIDEO]

Kebabczeta z grilla: jak zrobić? [sprawdzony przepis + WIDEO]

Pewnym zaskoczeniem mogą być grillowane podroby, ale wątróbka okadzona grillowanym dymem jest naprawdę przepyszne. Koniecznie wypróbuj!

Indycze wątróbki w boczku z grilla

Szaszłyki z kurzych serduszek: przepis na grillowane serduszka po brazylijsku