Mięso z grilla - 21 pomysłów na udane grillowanie

2022-06-27 13:14

Początek sezonu grillowego wyznacza wielka majówka. Sklepy zapełniają się mięsem, kiełbasami i dodatkami kusząc nas perspektywą słonecznych dni wolnych i posiłku jedzonego na łonie natury. Na grillu najczęściej pieczemy mięso. Mówimy, jak przygotować grillowanie mięsa, by było jak najsmaczniejsze.

Mięso z grilla - 21 pomysłów na udane grillowanie
Autor: Shutterstock

Spis treści

  1. Przygotowanie i pieczenie mięsa
  2. Skrzydełka pieczone w pomidorowo-czosnkowej marynacie: instrukcja krok po kroku!
  3. Marynowanie mięsa na grilla
  4. Steki z grilla
  5. Mięso z grilla z efektem wow
  6. Na grilla nie tylko steki
  7. Drób z grilla - nieco lżejszy kaliber
  8. Sprawdź w galerii przepisy na najlepsze drinki na przyjęcie przy grillu!
  9. Przysmaki z mięsa mielonego z grilla
  10. Grillowane podroby

Przypiekanie nad ogniem sprawia, że mięso zachowuje swój aromat. By potrawa była bardziej aromatyczna, pod koniec pieczenia wrzuć do ognia kilka ziaren jałowca, listków laurowych, namoczonych łupin i korę orzecha włoskiego lub kawałków drewna owocowego (jabłoni, wiśni). Aby dania rzeczywiście smakowały, nie używaj do rozpalania żadnych chemicznych podpałek.

Przygotowanie i pieczenie mięsa

  • Przed grillowaniem natrzyj mięso solą wymieszaną z przyprawami lub potrzymaj kilka godzin w marynacie lub jogurcie.
  • Piecz mięso owinięte folią aluminiową lub na tackach, by wytapiający się tłuszcz nie spływał do ognia – w wysokiej temperaturze wydzielają się z niego szkodliwe lotne związki.
  • Cienkie steki wołowe piecz ok. 15 minut na gorącym grillu, grubsze  - ok. 20 minut w nieco niższej temperaturze. Wieprzowina jest gotowa po 30-40 minutach, kurczak po 20-30, a filety rybne po kilku minutach na średnio rozgrzanym grillu.
  • By sprawdzić, czy mięso jest upieczone, przyciśnij je łopatka do odwracania potraw. Jeśli się nie ugina, to możesz je zdejmować z rusztu.
  • Drób jest gotowy, gdy po nakłuciu widelcem wypływa z niego biały sok. Ryba jest upieczona, gdy jest w środku biała, a nie przezroczysta.

Skrzydełka pieczone w pomidorowo-czosnkowej marynacie: instrukcja krok po kroku!

Marynowanie mięsa na grilla

Mięso przed grillowaniem należy zamarynować. Marynata częściowo denaturuje (czyli ścina) białka, dzięki czemu krócej można je grillować. Przede wszystkim jednak nadaje smak i pozwalają zachować soczystość mięsa.

Marynaty i mieszanki na grilla [przepisy]: w czym marynować mięso przed grillowaniem?

Steki z grilla

Kotlety wołowe oraz wieprzowe, szczególnie te przerośnięte tłuszczem, doskonale nadają się do grillowania.

Mięso z grilla z efektem wow

Wyśmienitym i niezwykle efektownym daniem są mięsne warkocze. Z tym przepisem przygotowanie ich jest bardzo łatwe.

Warkocz mięsny z grilla - genialny pomysł na dekoracyjne mięso z grilla

Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?

Na grilla nie tylko steki

Żeberka do grillowania warto wcześniej podgotować.

Żeberka z grilla: jak zrobić, by były miękkie i soczyste?

Zgrillowany boczek to jedna z najsmaczniejszych potraw

Drób z grilla - nieco lżejszy kaliber

Kurczak podzielony na kawałki to żelazny punkt grillowego jadłospisu. Jednym z najlepszych dań jest pierś kurczaka. Soczysta w środku, lekko przypieczona z wierzchu. Świetnie sprawdzają się także udka, chociaż trzeba je grillować trochę dłużej, ale także skrzydełka.

Sprawdź w galerii przepisy na najlepsze drinki na przyjęcie przy grillu!

Przysmaki z mięsa mielonego z grilla

Warto również sięgać po mięso mielone wołowe, wieprzowe, a nawet drobiowe.

Grillowane podroby

Pewnym zaskoczeniem mogą być grillowane podroby, ale wątróbka okadzona grillowanym dymem jest naprawdę przepyszne. Koniecznie wypróbuj!

Warzywa na grilla