Mięso z grilla - 21 pomysłów na udane grillowanie
Początek sezonu grillowego wyznacza wielka majówka. Sklepy zapełniają się mięsem, kiełbasami i dodatkami kusząc nas perspektywą słonecznych dni wolnych i posiłku jedzonego na łonie natury. Na grillu najczęściej pieczemy mięso. Mówimy, jak przygotować grillowanie mięsa, by było jak najsmaczniejsze.
Spis treści
- Przygotowanie i pieczenie mięsa
- Skrzydełka pieczone w pomidorowo-czosnkowej marynacie: instrukcja krok po kroku!
- Marynowanie mięsa na grilla
- Steki z grilla
- Mięso z grilla z efektem wow
- Na grilla nie tylko steki
- Drób z grilla - nieco lżejszy kaliber
- Sprawdź w galerii przepisy na najlepsze drinki na przyjęcie przy grillu!
- Przysmaki z mięsa mielonego z grilla
- Grillowane podroby
Przypiekanie nad ogniem sprawia, że mięso zachowuje swój aromat. By potrawa była bardziej aromatyczna, pod koniec pieczenia wrzuć do ognia kilka ziaren jałowca, listków laurowych, namoczonych łupin i korę orzecha włoskiego lub kawałków drewna owocowego (jabłoni, wiśni). Aby dania rzeczywiście smakowały, nie używaj do rozpalania żadnych chemicznych podpałek.
Przygotowanie i pieczenie mięsa
- Przed grillowaniem natrzyj mięso solą wymieszaną z przyprawami lub potrzymaj kilka godzin w marynacie lub jogurcie.
- Piecz mięso owinięte folią aluminiową lub na tackach, by wytapiający się tłuszcz nie spływał do ognia – w wysokiej temperaturze wydzielają się z niego szkodliwe lotne związki.
- Cienkie steki wołowe piecz ok. 15 minut na gorącym grillu, grubsze - ok. 20 minut w nieco niższej temperaturze. Wieprzowina jest gotowa po 30-40 minutach, kurczak po 20-30, a filety rybne po kilku minutach na średnio rozgrzanym grillu.
- By sprawdzić, czy mięso jest upieczone, przyciśnij je łopatka do odwracania potraw. Jeśli się nie ugina, to możesz je zdejmować z rusztu.
- Drób jest gotowy, gdy po nakłuciu widelcem wypływa z niego biały sok. Ryba jest upieczona, gdy jest w środku biała, a nie przezroczysta.
Skrzydełka pieczone w pomidorowo-czosnkowej marynacie: instrukcja krok po kroku!
Marynowanie mięsa na grilla
Mięso przed grillowaniem należy zamarynować. Marynata częściowo denaturuje (czyli ścina) białka, dzięki czemu krócej można je grillować. Przede wszystkim jednak nadaje smak i pozwalają zachować soczystość mięsa.
Marynaty i mieszanki na grilla [przepisy]: w czym marynować mięso przed grillowaniem?
Steki z grilla
Kotlety wołowe oraz wieprzowe, szczególnie te przerośnięte tłuszczem, doskonale nadają się do grillowania.
- Jak przygotować idealny stek?
- Karkówka na obiad: w plastrach z grilla [przepis i WIDEO]
- Karkówka z grilla na szybko: przepis na schab karkowy wg Gordona Ramsaya
- Kotlety wieprzowe z kostką z grilla: przepis na mięso w oryginalnej marynacie
Mięso z grilla z efektem wow
Wyśmienitym i niezwykle efektownym daniem są mięsne warkocze. Z tym przepisem przygotowanie ich jest bardzo łatwe.
Warkocz mięsny z grilla - genialny pomysł na dekoracyjne mięso z grilla
Na grilla nie tylko steki
Żeberka do grillowania warto wcześniej podgotować.
Żeberka z grilla: jak zrobić, by były miękkie i soczyste?
Zgrillowany boczek to jedna z najsmaczniejszych potraw
- Roladki z boczku: najlepsza przekąska z grilla
- Śliwkowe zawijasy z boczkiem i orzechami: przepis na danie z grilla
- Spiralki z boczku z grilla: przepis na grillowane świderki z boczku
Drób z grilla - nieco lżejszy kaliber
Kurczak podzielony na kawałki to żelazny punkt grillowego jadłospisu. Jednym z najlepszych dań jest pierś kurczaka. Soczysta w środku, lekko przypieczona z wierzchu. Świetnie sprawdzają się także udka, chociaż trzeba je grillować trochę dłużej, ale także skrzydełka.
- Grillowany kurczak w miodowej glazurze
- Grillowana pierś z kurczaka na dwa sposoby: przepisy z marynatą ostrą i łagodną
- Grillowana pierś z kurczaka z tymiankiem
- Udka kurczaka po brazylijsku z grilla
- Skrzydełka w miodzie z grilla
Sprawdź w galerii przepisy na najlepsze drinki na przyjęcie przy grillu!
Przysmaki z mięsa mielonego z grilla
Warto również sięgać po mięso mielone wołowe, wieprzowe, a nawet drobiowe.
- Burgery z grilla z salsą z mango
- Kotlety mielone z grilla, z orzechami włoskimi [WIDEO]
- Mielone z grilla - bifteki nadziewane warzywami i serem feta [WIDEO]
- Kebabczeta z grilla: jak zrobić? [sprawdzony przepis + WIDEO]
Grillowane podroby
Pewnym zaskoczeniem mogą być grillowane podroby, ale wątróbka okadzona grillowanym dymem jest naprawdę przepyszne. Koniecznie wypróbuj!
- Indycze wątróbki w boczku z grilla
- Szaszłyki z kurzych serduszek: przepis na grillowane serduszka po brazylijsku