Pyszne i aromatyczne mięso z grilla. Sprawdź 21 pomysłów na udane grillowanie

2025-04-23 16:12

Początek sezonu grillowego wyznacza wielka majówka. Sklepy zapełniają się mięsem, kiełbasami i dodatkami, kusząc perspektywą słonecznych dni wolnych i posiłku jedzonego na łonie natury. Na grillu najczęściej pieczemy mięso. oto garść porad i przepisów, dzięki którym grillowane mięso będzie soczyste i zachwyci smakiem.

mięso z grilla - 21 pomysłów
Autor: Shutterstock Sprawdź najlepsze przepisy na pyszne i soczyste mięso z grilla.

Przypiekanie nad ogniem sprawia, że mięso zachowuje swój aromat. By potrawa była bardziej aromatyczna, pod koniec pieczenia wrzuć do ognia kilka ziaren jałowca, listków laurowych, namoczonych łupin i korę orzecha włoskiego lub kawałków drewna owocowego (jabłoni, wiśni). Aby dania rzeczywiście smakowały, nie używaj do rozpalania żadnych chemicznych podpałek.

Przygotowanie i pieczenie mięsa

  • Przed grillowaniem natrzyj mięso solą wymieszaną z przyprawami lub włóż do marynaty lub jogurtu i odstaw na kilka godzin.
  • Piecz mięso owinięte folią aluminiową lub na tackach, aby wytapiający się tłuszcz nie spływał do ognia. W wysokiej temperaturze wydzielają się z niego szkodliwe lotne związki.
  • Cienkie steki wołowe piecz ok. 15 minut na gorącym grillu, a grubsze ok. 20 minut w nieco niższej temperaturze. Wieprzowina jest gotowa po 30-40 minutach, kurczak po 20-30 minutach, a filety rybne po kilku minutach na średnio rozgrzanym grillu.
  • By sprawdzić, czy mięso jest upieczone, przyciśnij je łopatka do odwracania potraw. Jeśli się nie ugina, to możesz je zdejmować z rusztu.
  • Drób jest gotowy, gdy po nakłuciu widelcem wypływa z niego biały sok. Ryba jest upieczona, gdy jest w środku biała, a nie przezroczysta.

Marynowanie mięsa na grilla

Mięso przed grillowaniem należy zamarynować. Marynata częściowo denaturuje (czyli ścina) białka, dzięki czemu krócej można je grillować. Przede wszystkim jednak nadaje smak i pozwalają zachować soczystość mięsa.

Steki z grilla

Kotlety wołowe oraz wieprzowe, szczególnie te przerośnięte tłuszczem, doskonale nadają się do grillowania.

Mięso z grilla z efektem wow

Wyśmienitym i niezwykle efektownym daniem są mięsne warkocze. Z tym przepisem przygotowanie ich jest bardzo łatwe.

Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?

Na grilla nie tylko steki

Żeberka do grillowania warto wcześniej podgotować. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na wyborne żeberka pieczone na ruszcie.

Zgrillowany boczek to jedna z najsmaczniejszych potraw z grilla. Te przepisy warto wypróbować w długie letnie weekendy:

Drób z grilla - nieco lżejszy kaliber

Kurczak podzielony na kawałki to żelazny punkt grillowego jadłospisu. Jednym z najlepszych dań jest pierś kurczaka. Dobrze grillowana jest lekko przypieczona z wierzchu i soczysta w środku. Świetnie sprawdzają się także skrzydełka i udka, chociaż trzeba je grillować trochę dłużej.

Przysmaki z mięsa mielonego z grilla

Warto również sięgać po mięso mielone wołowe, wieprzowe, a nawet drobiowe. Idealnie sprawdzi się jako główny składnik przysmaków z grilla.

Grillowane podroby

Pewnym zaskoczeniem mogą być grillowane podroby. Wątróbka okadzona grillowanym dymem jest naprawdę przepyszna. Koniecznie wypróbuj przepisy na wątróbkę indyczą i kurze serca z grilla.

Zobacz galerię i poznaj sprawdzony przepis na pyszne i aromatyczne skrzydełka w pomidorowo-czosnkowej marynacie. Poniżej znajdziesz także quiz o grillowaniu, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę.

Beszamel SE Google News
Quiz. Co ty wiesz o grillowaniu? Soczysta karkówka czy poparzenia od rusztu? Sprawdź się!
Pytanie 1 z 10
Grillowane steki i karkówkę: