Udka po brazylijsku z grilla: przepis

2021-03-29
Dagmara Kijanowska
Udka po brazylijsku z grilla: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Udka po brazylijsku z grilla idealnie nadają się na przekąskę kibica.
łatwy
35 min
4

Udka z kurczaka  po brazylijsku przyrządzone w piwie będą hitem każdego grillowego przyjęcia.

SKŁADNIKI

  • 20 udek kurczaka lub pałek,
  • 3 puszki jasnego piwa,
  • szklanka oleju,
  • ząbki z 2-3 główek czosnku,
  • 2 pęczki szczypiorku,
  • 2 pęczki natki z pietruszki,
  • 2-3 cytryny,
  • 9 listków laurowych,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • łyżka ziaren czarnego pieprzu,
  • słodka papryka w proszku,
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą, pieprzem i papryką.
  • Przełóż do miski, dodaj listki laurowe, ziarna pieprzu, polej wszystko piwem.
  • Zmiksuj olej z czosnkiem, dodaj posiekany szczypiorek oraz natkę.
  • Wlej do mięsa razem z sokiem z cytryn.
  • Miskę przykryj i wstaw na 6 godzin do lodówki.
  • Po upływie tego czasu mięso osącz i upiecz na grillu (ok. 30 min.), od czasu do czasu smarując marynatą.
Dagmara Kijanowska