Wołowina z sosem sriracha - przepis na fantastyczną wołowinę na ostro
Kebabczeta z grilla: jak zrobić? [sprawdzony przepis + WIDEO]
![Kebabczeta z grilla: jak zrobić? [sprawdzony przepis + WIDEO]](https://cdn17.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/recipes/photo/kebabczeta-z-grilla-jak-zrobic-sprawdzony-przepis.jpg)
Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Aromatyczne kebabczeta to klasyka kuchni bułgarskiej
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Kebabczeta to flagowe bułgarskie danie - z mięsa mielonego, formowane na kształt kiełbasek i pieczone na grillu. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Spróbujesz? Polecamy sprawdzony przepis na kebabczeta z grilla.
Składniki
60 dag mieszanego mięsa mielonego (najlepiej 2/3 wieprzowiny lub baraniny i 1/3 wołowiny)
cebula
2 ząbki czosnku
jajko
papryczka chili
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
szczypta kminu rzymskiego (kuminu)
łyżeczka świeżych posiekanych listków kolendry
sól
pieprz
olej do smarowania (lub oliwa)
Przygotowanie krok po kroku:
Zmielone mięso umieść w dużej misce. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Dodaj do mięsa. Dorzuć całe jajko, posiekaną papryczkę chili (bez pestek), słodką paprykę, kumin, kolendrę, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj wszystkie składniki.
Masę wstaw na godzinę do lodówki. Wilgotnymi dłońmi formuj z niej wałeczki o długości około 8 cm i średnicy 3 cm. Delikatnie nabijaj na szpikulce do szaszłyków. Każdy wałeczek posmaruj olejem (lub oliwą).
Grill rozgrzej. Kebabczety piecz na ruszcie przez 10-12 minut, często je odwracając. Kebabczety możesz serwować na grillowanych chlebkach pita z sosem tzatziki oraz świeżą sałatą.