Warkocz mięsny z grilla - genialny pomysł na dekoracyjne mięso z grilla

2021-03-29
Warkocz mięsny z grilla - genialny pomysł na dekoracyjne mięso z grilla
Autor: Shutterstock Warkocz mięsny z grilla - genialny pomysł na dekoracyjne mięso z grilla
łatwy
20 min
4

To jest pomysłowe, nietrudne i bardzo smakowite mięso z grilla. Proponujemy zrobić go z 2 różnych rodzajów mięsa i zamarynować w 3 różnych marynatach. Zakochasz się w tym przepisie! Zobacz jak zrobić mięsny warkocz - dekoracyjne mięso z grilla.

 


 

SKŁADNIKI

  • schab, boczek i polędwica (po około 70 cm każdego)
  • 6 ząbków czosnku
  • Przyprawy:
  • suszony majeranek
  • sól
  • pieprz
  • kilka kropel tabasco
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki przyprawa do potraw z grilla

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie trzy rodzaje mięsa kroimy wzdłuż tak, aby powstały 4 paski schabu, 2 polędwicy i 3 paski boczku.
  • Do schabu przygotowujemy: 6 ząbków czosnku, które rozgniatamy, dodając majeranek, sól, pieprz. Następnie nacieramy paski schabu i zwijamy je jak węża. Wkładamy do lodówki.
  • Do polędwicy przygotowujemy: łyżkę sosu chili  z odrobiną tabasco i łyżeczką miodu. Nacieramy dokładnie polędwicę, zwijamy jak schab i wkładamy do lodówki.
  • Do boczku przygotowujemy: przyprawę do grilla i musztardę. Nacieramy mięso, zwijamy jak pozostałe i także wkładamy do lodówki.
  • Po około dwóch godzinach wyjmujemy mięso z lodówki i rozwijamy na stole wszystkie kawałki.
  • Wykałaczką spinamy na początku po jednym kawałku boczku, schabu i polędwicy, przeplatamy na przemian jak warkocz i  na końcu również spinamy  wykałaczką.
  • Spinamy wykałaczką dwa schaby i jedną poledwicę, splatamy warkocz i spinamy końcówkę.
  • Spinamy dwa boczki i jeden schab, splatamy i spinamy.
  • Gotowe warkocze kładziemy na grilla i pieczemy do zrumienienia, po czym przykrywamy, np. folią aluminiową, aby ich za bardzo nie wysuszyć.