Warkocz mięsny z grilla - genialny pomysł na dekoracyjne mięso z grilla
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    To jest pomysłowe, nietrudne i bardzo smakowite mięso z grilla. Proponujemy zrobić go z 2 różnych rodzajów mięsa i zamarynować w 3 różnych marynatach. Zakochasz się w tym przepisie! Zobacz jak zrobić mięsny warkocz - dekoracyjne mięso z grilla.
SKŁADNIKI
- schab, boczek i polędwica (po około 70 cm każdego)
 - 6 ząbków czosnku
 - Przyprawy:
 - suszony majeranek
 - sól
 - pieprz
 - kilka kropel tabasco
 - 1 łyżka słodkiego sosu chili
 - 2 łyżki musztardy
 - 2 łyżki przyprawa do potraw z grilla
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie trzy rodzaje mięsa kroimy wzdłuż tak, aby powstały 4 paski schabu, 2 polędwicy i 3 paski boczku.
 - Do schabu przygotowujemy: 6 ząbków czosnku, które rozgniatamy, dodając majeranek, sól, pieprz. Następnie nacieramy paski schabu i zwijamy je jak węża. Wkładamy do lodówki.
 - Do polędwicy przygotowujemy: łyżkę sosu chili z odrobiną tabasco i łyżeczką miodu. Nacieramy dokładnie polędwicę, zwijamy jak schab i wkładamy do lodówki.
 - Do boczku przygotowujemy: przyprawę do grilla i musztardę. Nacieramy mięso, zwijamy jak pozostałe i także wkładamy do lodówki.
 - Po około dwóch godzinach wyjmujemy mięso z lodówki i rozwijamy na stole wszystkie kawałki.
 - Wykałaczką spinamy na początku po jednym kawałku boczku, schabu i polędwicy, przeplatamy na przemian jak warkocz i na końcu również spinamy wykałaczką.
 - Spinamy wykałaczką dwa schaby i jedną poledwicę, splatamy warkocz i spinamy końcówkę.
 - Spinamy dwa boczki i jeden schab, splatamy i spinamy.
 - Gotowe warkocze kładziemy na grilla i pieczemy do zrumienienia, po czym przykrywamy, np. folią aluminiową, aby ich za bardzo nie wysuszyć.