Warkocz mięsny z grilla - genialny pomysł na dekoracyjne mięso z grilla
2021-03-29
łatwy
20 min
4
To jest pomysłowe, nietrudne i bardzo smakowite mięso z grilla. Proponujemy zrobić go z 2 różnych rodzajów mięsa i zamarynować w 3 różnych marynatach. Zakochasz się w tym przepisie! Zobacz jak zrobić mięsny warkocz - dekoracyjne mięso z grilla.
SKŁADNIKI
- schab, boczek i polędwica (po około 70 cm każdego)
- 6 ząbków czosnku
- Przyprawy:
- suszony majeranek
- sól
- pieprz
- kilka kropel tabasco
- 1 łyżka słodkiego sosu chili
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki przyprawa do potraw z grilla
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie trzy rodzaje mięsa kroimy wzdłuż tak, aby powstały 4 paski schabu, 2 polędwicy i 3 paski boczku.
- Do schabu przygotowujemy: 6 ząbków czosnku, które rozgniatamy, dodając majeranek, sól, pieprz. Następnie nacieramy paski schabu i zwijamy je jak węża. Wkładamy do lodówki.
- Do polędwicy przygotowujemy: łyżkę sosu chili z odrobiną tabasco i łyżeczką miodu. Nacieramy dokładnie polędwicę, zwijamy jak schab i wkładamy do lodówki.
- Do boczku przygotowujemy: przyprawę do grilla i musztardę. Nacieramy mięso, zwijamy jak pozostałe i także wkładamy do lodówki.
- Po około dwóch godzinach wyjmujemy mięso z lodówki i rozwijamy na stole wszystkie kawałki.
- Wykałaczką spinamy na początku po jednym kawałku boczku, schabu i polędwicy, przeplatamy na przemian jak warkocz i na końcu również spinamy wykałaczką.
- Spinamy wykałaczką dwa schaby i jedną poledwicę, splatamy warkocz i spinamy końcówkę.
- Spinamy dwa boczki i jeden schab, splatamy i spinamy.
- Gotowe warkocze kładziemy na grilla i pieczemy do zrumienienia, po czym przykrywamy, np. folią aluminiową, aby ich za bardzo nie wysuszyć.