Burgery z salsą z mango - PRZEPIS NA BURGERY Z GRILLA

Burgery z salsą z mango - PRZEPIS NA BURGERY Z GRILLA

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Burgery z salsą z mango - PRZEPIS NA BURGERY Z GRILLA

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Mango wyjątkowo dobrze smakuje jako dodatek do grillowanych mięs, zwłaszcza w plenerze, gdyż po podgrzaniu wydziela lekki, sosnowo-leśny aromat. Wypróbuj ten przepis na burgery z salsą mango, a zostaniesz okrzyknięty/a królem lub królową grilla.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wołowego

  • 1 czerwona cebula

  • 1 papryczka chilli

  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

  • sól

  • pieprz

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 mango

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • 1 pęczek cebuli dymki

  • 1 czerwona papryka

  • 0,5 szklanki soku z pomarańczy

  • 1 łyżka miodu

  • 1/2 szklanki świeżej, pokrojonej kolendry

  • 6 bułek do hamburgerów

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej oliwę na patelni i dodaj obrane i pokrojone w kosteczkę mango i paprykę. Dodaj kurkumę i duś całość na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Dodaj pokrojoną drobno cebulkę szalotkę, miód. Przykryj i dalej duś przez kolejne 10 minut. Wlej sok z pomarańczy i gotuj bez przykrycia aż sos się zredukuje i będzie gęsty. Całość wymieszaj z kolendrą, odstaw do wystygnięcia.

  • Do miski włóż mięso, pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Papryczkę chilli przetnij wzdłuż na pół, usuń pestki a miąższ posiekaj w kosteczkę. Dodaj sól, pieprz i słodką paprykę. Mięso wyrób dokładnie ręką i uformuj 6 burgerów.

  • Grilluj po około 6 minut z każdej strony. Hamburgery podawaj z salsą w opieczonych na grillu bułkach do hamburgerów.

Ocena: 0