Marynaty i mieszanki na grilla [przepisy]: w czym marynować mięso przed grillowaniem?

Marynaty i mieszanki na grilla [przepisy]: w czym marynować mięso przed grillowaniem?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Dobrze skomponowana mieszanka przypraw to recepta na udanego grilla

Ze składników dostępnych na wyciągnięcie ręki można stworzyć naprawdę niezwykłe i egzotyczne marynaty do grillowanego mięsa, ryb i warzyw. Mogą być ostre, łagodne, z winem, whisky, soya sauce. Zawsze muszą zawierać olej lub oliwę, żeby pieczone produkty nie przywierały do rusztu. Proponujemy kilka przepisów na marynaty i mieszanki do grilla.

Marynaty do grilla można bardzo łatwo przygotować. Wystarczy wymieszać odpowiednie składniki, by osiągnąć smaczny, wymarzony efekt. Podajemy kilka przepisów na marynaty - listy składników do mieszanek.

Mieszanka barbecue do nacierania

  • 4 łyżeczki soli morskiej

  • 2 łyżeczki chili w proszku

  • 2 łyżeczki cukru brązowego

  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku

  • 2 łyżeczki papryki sproszkowanej

  • 1 łyżeczka nasion selera i kminu rzymskiego

  • 1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu

Mieszanka cayenne do nacierania

  • 2 łyżeczki świeżego tymianku

  • 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej

  • 1 łyżeczka papryki w proszku

  • 1 łyżeczka cukru brązowego

  • 3/4 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu

  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

Mieszanka azjatycka do nacierania

  • 2 łyżki papryki sproszkowanej

  • 2 łyżeczki soli morskiej

  • 2 łyżeczki mielonej kolendry

  • 2 łyżeczki przyprawy ''pięć smaków''

  • 1 łyżeczka imbiru w proszku

  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

Marynata teriyaki

  • szklanka soku ananasowego

  • pół szklanki soya sauce

  • 8 łyżek drobno posiekanej cebuli

  • łyżka ciemnego oleju sezamowego

  • łyżka utartego świeżego imbiru

  • łyżka posiekanego czosnku

  • łyżka cukru brązowego

  • łyżka soku z cytryny

Marynata mojo

  • 4 łyżki soku z pomarańczy

  • 3 łyżki soku z limonki

  • 3 łyżki oliwy

  • 2 łyżki posiekanej kolendry

  • 2 posiekane papryczki jalapeno

  • łyżka posiekanego czosnku

  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

Marynata prowansalska

  • łyżka startej skórki cytrynowej

  • 4 łyżki soku z cytryny

  • 4 łyżki oliwy

  • 3 łyżki posiekanych liści szałwii

  • 2 łyżki posiekanych szalotek

  • 2 łyżki musztardy gruboziarnistej

  • łyżka pokrojonego czosnku i mielonego czarnego pieprzu

Marynata cytrynowa

  • sok i skórka z 4 limonek

  • sok i skórka z 4 cytryn

  • 4 łyżki oleju roślinnego (rzepakowego)

  • 1 łyżka mielonego pieprzu

  • 2 łyżeczki soli

Marynata jogurtowa

  • 150 g naturalnego jogurtu

  • 4 łyżki soku cytrynowego

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżeczka rozmarynu lub majeranku

  • pieprz i sól

Marynata piwna

  • 2 szklanki piwa

  • 2 liście laurowe

  • łyżeczka kminku

  • kilka ziaren jałowca

  • kilka ziaren czarnego pieprzu

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • ¼ łyżeczki soli

Marynata słodko-ostra

  • 5-6 łyżek dżemu, np. brzoskwiniowego

  • 3-4 łyżki płynnego miodu

  • łyżka musztardy

  • 2 łyżki octu winnego

  • łyżka brązowego cukru

  • łyżka suszonego rozmarynu

  • szczypta pieprzu, najlepiej kajeńskiego

Ocena: 0