Jak przygotować idealny stek?
Stek to jedno z najlepszych dań, które można przygotować z wołowiny. Dobry kawałek mięsa, kilka minut na patelni i gotowe. Czas smażenia zależy od tego, z jakiej części wykrojone zostały steki. Smak dania można urozmaicić osobno przygotowanym sosem. Sprawdź, jak zrobić idealny stek.
Spis treści
Steki: jak zrobić?
Wybrany kawałek mięsa kroimy na steki o grubości 4-5 cm. Każdy powinien ważyć 20-50 dag. Nacieramy wołowinę oliwą z oliwek i czarnym mielonym pieprzem. Odstawiamy w chłodne miejsce. Godzinę przed smażeniem mięso należy wyjąć z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z grubym dnem lub na patelni grillowej, 2-3 minuty w zależności od tego, jaki stopień wysmażenia chcemy osiągnąć. Można użyć termometru, który należy wbić w środkową część steku. Mięsa na grillu czy patelni nie nakłuwamy widelcem, do obracania używamy łopatki lub szczypców. Błędem jest przykrywanie steków wołowych folią aluminiową lub innym przykryciem. Istnieje ryzyko zaparzenia mięsa, a wtedy stanie się ono gumowate.
Po usmażeniu mięso zdejmujemy z patelni - powinno „odpocząć” (ok. 3 min). W tym czasie mięso będzie się nadal smażyło bez ognia, a soki rozłożą się równomiernie w steku.
Rodzaje wysmażenia steków
Stek dobrze wysmażony jest cały brązowy.
Stek bardzo krwisty - wierzch mięsa beżowy, środek czerwony i lekko ciepły.
Stek krwisty - mięso jest różowe i przybrązowione na brzegach.
Stek wypieczony - mięso jest gorące w środku i trochę zaróżowione, jednak większa jego część jest brązowa.
Jakie mięso wybrać na steki?
pierwsza krzyżowa
stek T-bone
antrykot
polędwica
rostbef bez kości