Szaszłyki z kurzych serduszek: przepis na grillowane serduszka po brazylijsku
2021-04-01
łatwy
30 min
4
Grillowane szaszłyki z kurzych lub drobiowych serduszek to przepis prosto z Brazylii. W ten sposób można przygotować pyszne danie z taniego mięsa ale pełnowartościowego mięsa drobiowego. Wypróbujcie przepis na szaszłyki z kurzych serduszek i cieszcie się ich smakiem w gronie rodziny i przyjaciół.
SKŁADNIKI
- 1 kg serduszek drobiowych
- sok z 1 cytryny
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z 3 szczyptami soli. Do czosnku wciskamy sok z jednej dużej cytryny. Dodajemy 3 łyżki oleju.
- Serduszka myjemy i oczyszczamy ze zbędnych żyłek lub tłuszczyku. Wkładamy do marynaty i chowamy na całą noc lub przynajmniej na godzinę do lodówki.
- Na drugi dzień serduszka nadziewamy na patyczki do szaszłyków.
- Serduszka pieczemy w folii aluminiowej pod przykryciem polane marynatą przez około 20 minut.
- Na 5 minut przed końcem pieczenia należy szaszłyki odsłonić tak, żeby serduszka lekko się przyrumieniły.
- Serduszka pieczemy razem z ziemniakami w temperaturze 170°C w termoobiegu około 20-30 minut.