Roladki z bakłażana z pastą orzechową: przepyszna zdrowa przystawka
2023-03-14
średni
45 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Roladki z bakłażana to pyszna przekąska na letnie przyjęcie w ogrodzie, ale też na zimową domówkę. Bakłażan ma tę zaletę, że właściwie pozbawiony jest smaku. Można mu nadać każdy aromat. Oto łatwy przepis na elegancką przystawkę z bakłażana.
SKŁADNIKI
- 2 duże lub 3 mniejsze bakłażany
- 200 g orzechów włoskich (mielonych)
- 2 małe ząbki czosnku lub 1 duży
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- duża szczypta pieprzu cayenne, chili lub ostrej papryki
- duża szczypta soli
- niepełne 1/2 szklanki wody
- olej rzepakowy do smażenia
- pestki granatu do posypania
- świeża kolendra do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brakłażana kroimy na podłużne plastry o grubości nie większej niż 0,5 cm. Każdy plaster posypujemy solą z obu stron i lekko wcieramy ją w warzywo. Posolone kawałki bakłażana wkładamy do durszlaka i odstawiamy na godzinę. Dzięki temu zabiegowi bakłażan nie tylko straci gorycz, ale także będzie mniej chłonął tłuszcz.
- W tym czasie przygotowujemy farsz. Orzechy włoskie mielimy w malakserze. Do niepełnej połowy szklanki wody dodajemy ocet, wyciskamy czosnek oraz dodajemy wszystkie przyprawy: roztarte w moździerzu ziarna kolendry oraz dużą szczyptę soli i pieprzu cayenne. Zawartość szklanki dodajemy do orzechów i dalej mielimy do uzyskania konsystencji pasty. Próbujemy, czy nie trzeba jej doprawić i odstawiamy.
- Bakłażany dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym (inaczej olej będzie pryskał).
- Na dużej patelni (najlepiej użyć grubej, ciężkiej lub grillowej) rozgrzewamy mocno kilka łyżek oleju. Smażymy plastry bakłażana z obu stron na złoto-brązowy kolor. Odkładamy na papierowy ręcznik. Czekamy, aż całkowicie wystygną.
- Na brzeg każdego plastra nakładamy pełną łyżeczkę pasty orzechowej. Lekko spłaszczamy, możemy delikatnie rozsmarować i zwijamy roladkę. Posypujemy pestkami granatu. Roladki z bakłażana można posypać też świeżą kolendrą.
Kuchnia gruzińska: Bakłażan z pastą orzechową
Koreczki - 10 pomysłów na znakomite przekąski na jeden kęs