Roladki z bakłażana z pastą orzechową: przepyszna zdrowa przystawka

Roladki z bakłażana z pastą orzechową
Autor: Shutterstock.com Małe roladki z bakłażana z pastą orzechową na półmisku
średni
45 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Roladki z bakłażana to pyszna przekąska na letnie przyjęcie w ogrodzie. Bakłażan ma tę zaletę, że właściwie pozbawiony jest smaku. Można mu nadać każdy aromat. Oto łatwy przepis na elegancką przystawkę z bakłażana. 

Składniki

2 duże lub 3 mniejsze bakłażany

200 g orzechów włoskich (mielonych)

2 małe ząbki czosnku lub 1 duży

1 łyżeczka białego octu winnego

1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry

duża szczypta pieprzu cayenne, chili lub ostrej papryki

duża szczypta soli

niepełne 1/2 szklanki wody

olej rzepakowy do smażenia

pestki granatu do posypania

świeża kolendra do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Brakłażana kroimy na podłużne plastry o grubości nie większej niż 0,5 cm. Każdy plaster posypujemy solą z obu stron i lekko wcieramy ją w warzywo. Posolone kawałki bakłażana wkładamy do durszlaka i odstawiamy na godzinę. Dzięki temu zabiegowi bakłażan nie tylko straci gorycz, ale także będzie mniej chłonął tłuszcz.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Orzechy włoskie mielimy w malakserze. Do niepełnej połowy szklanki wody dodajemy ocet, wyciskamy czosnek oraz dodajemy wszystkie przyprawy: roztarte w moździerzu ziarna kolendry oraz dużą szczyptę soli i pieprzu cayenne. Zawartość szklanki dodajemy do orzechów i dalej mielimy do uzyskania konsystencji pasty. Próbujemy, czy nie trzeba jej doprawić i odstawiamy.

Bakłażany dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym (inaczej olej będzie pryskał).

Na dużej patelni (najlepiej użyć grubej, ciężkiej lub grillowej) rozgrzewamy mocno kilka łyżek oleju. Smażymy plastry bakłażana z obu stron na złoto-brązowy kolor. Odkładamy na papierowy ręcznik. Czekamy, aż całkowicie wystygną.

Na brzeg każdego plastra nakładamy pełną łyżeczkę pasty orzechowej. Lekko spłaszczamy, możemy delikatnie rozsmarować i zwijamy roladkę. Posypujemy pestkami granatu. Roladki z bakłażana można posypać też świeżą kolendrą.

Kuchnia gruzińska: Bakłażan z pastą orzechową
Anna Śmiałek
Redaktor prowadząca Beszamel.pl
więcej