Roladki z bakłażana z pastą orzechową: przepyszna zdrowa przystawka

Roladki z bakłażana z pastą orzechową
Autor: Shutterstock.com Małe roladki z bakłażana z pastą orzechową na półmisku
średni
45 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Roladki z bakłażana to pyszna przekąska na letnie przyjęcie w ogrodzie. Bakłażan ma tę zaletę, że właściwie pozbawiony jest smaku. Można mu nadać każdy aromat. Oto łatwy przepis na elegancką przystawkę z bakłażana. 

SKŁADNIKI

  • 2 duże lub 3 mniejsze bakłażany
  • 200 g orzechów włoskich (mielonych)
  • 2 małe ząbki czosnku lub 1 duży
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • duża szczypta pieprzu cayenne, chili lub ostrej papryki
  • duża szczypta soli
  • niepełne 1/2 szklanki wody
  • olej rzepakowy do smażenia
  • pestki granatu do posypania
  • świeża kolendra do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brakłażana kroimy na podłużne plastry o grubości nie większej niż 0,5 cm. Każdy plaster posypujemy solą z obu stron i lekko wcieramy ją w warzywo. Posolone kawałki bakłażana wkładamy do durszlaka i odstawiamy na godzinę. Dzięki temu zabiegowi bakłażan nie tylko straci gorycz, ale także będzie mniej chłonął tłuszcz.
  • W tym czasie przygotowujemy farsz. Orzechy włoskie mielimy w malakserze. Do niepełnej połowy szklanki wody dodajemy ocet, wyciskamy czosnek oraz dodajemy wszystkie przyprawy: roztarte w moździerzu ziarna kolendry oraz dużą szczyptę soli i pieprzu cayenne. Zawartość szklanki dodajemy do orzechów i dalej mielimy do uzyskania konsystencji pasty. Próbujemy, czy nie trzeba jej doprawić i odstawiamy.
  • Bakłażany dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym (inaczej olej będzie pryskał).
  • Na dużej patelni (najlepiej użyć grubej, ciężkiej lub grillowej) rozgrzewamy mocno kilka łyżek oleju. Smażymy plastry bakłażana z obu stron na złoto-brązowy kolor. Odkładamy na papierowy ręcznik. Czekamy, aż całkowicie wystygną.
  • Na brzeg każdego plastra nakładamy pełną łyżeczkę pasty orzechowej. Lekko spłaszczamy, możemy delikatnie rozsmarować i zwijamy roladkę. Posypujemy pestkami granatu. Roladki z bakłażana można posypać też świeżą kolendrą.
Kuchnia gruzińska: Bakłażan z pastą orzechową
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej