Wytrawna sałatka śródziemnomorska z owocami - ambrozja w ustach, zdrowie na talerzu!

Wytrawna sałatka śródziemnomorska z owocami - ambrozja w ustach, zdrowie na talerzu!
Autor: Shutterstock Bardzo lubię sałatę z wytrawno-słodkimi dodatkami - w zależności od tego, na jakie owoce akurat trwa sezon, ma ona coraz to inny smak. Brzoskwinie możecie zastąpić dojrzałymi śliwkami - też będzie pysznie!
łatwy
10 min
4

Smaczna i zdrowa wytrawna sałatka śródziemnomorska, z dodatkiem owoców może być dodatkiem do dania głównego albo samodzielnym posiłkiem. Proponujemy letnią sałatkę śródziemnomorską, którą przygotujesz w zaledwie 10 minut. Znajdziesz w niej wszystko co zdrowe - porcję błonnika, witaminy, nienasycone tłuszcze i białko.

SKŁADNIKI

  • ok 20 dag fig, arbuza lub borówek amerykańskich
  • 30 dag brzoskwiń - świeżych lub z puszki (odsączonych z syropu)
  • opakowanie mieszanki sałat
  • opakowanie sera feta
  •  5 dag pestek słonecznika lub orzechów (włoskich, laskowych, pekan)
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz czarny do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z  brzoskwiń usuń pestki, a następnie pokrój je w kawałki, wielkości kęsa. Podobnie zrób z innymi owocami sezonowymi - umyj, osusz i jeśli tego  wymagają - pokrój na kawałki
  • Liście sałaty wrzuć do miski.
  • Ser feta pokrój w małe kwadraty i razem z owocami dorzuć do sałaty. Całość delikatnie wymieszaj. Przypraw pieprzem i solą do smaku, a na koniec dodaj oliwę z oliwek oraz sok z cytryny.
  • Na patelni bez dodatku tłuszczu upraż pestki słonecznika lub orzechy. Gdy są już gotowe, posyp nimi sałatkę.
Brzoskwinie – owoce pełne słońca
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej