Wytrawna sałatka śródziemnomorska z owocami - ambrozja w ustach, zdrowie na talerzu!
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Smaczna i zdrowa wytrawna sałatka śródziemnomorska, z dodatkiem owoców może być dodatkiem do dania głównego albo samodzielnym posiłkiem. Proponujemy letnią sałatkę śródziemnomorską, którą przygotujesz w zaledwie 10 minut. Znajdziesz w niej wszystko co zdrowe - porcję błonnika, witaminy, nienasycone tłuszcze i białko.
SKŁADNIKI
- ok 20 dag fig, arbuza lub borówek amerykańskich
- 30 dag brzoskwiń - świeżych lub z puszki (odsączonych z syropu)
- opakowanie mieszanki sałat
- opakowanie sera feta
- 5 dag pestek słonecznika lub orzechów (włoskich, laskowych, pekan)
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól i pieprz czarny do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z brzoskwiń usuń pestki, a następnie pokrój je w kawałki, wielkości kęsa. Podobnie zrób z innymi owocami sezonowymi - umyj, osusz i jeśli tego wymagają - pokrój na kawałki
- Liście sałaty wrzuć do miski.
- Ser feta pokrój w małe kwadraty i razem z owocami dorzuć do sałaty. Całość delikatnie wymieszaj. Przypraw pieprzem i solą do smaku, a na koniec dodaj oliwę z oliwek oraz sok z cytryny.
- Na patelni bez dodatku tłuszczu upraż pestki słonecznika lub orzechy. Gdy są już gotowe, posyp nimi sałatkę.
Brzoskwinie – owoce pełne słońca