Do zupy pieczarkowej dodaj ten składnik. Tak dobrej jeszcze nie jadłeś

zupa pieczarkowa z mleczkiem kokosowym
Autor: Shutterstock Jak podkreślić smak zupy pieczarkowej? Dodaj ten składnik, a będziesz zachwycony.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Zupy pieczarkowe są pyszne i smakują każdemu. W internecie krąży mnóstwo przepisów na doskonałe zupy przyrządzone z pieczarek i wciąż powstają nowe receptury. Jedną z nich jest zupa pieczarkowa ugotowana z jednym nieoczywistym dodatkiem. To właśnie on sprawia, że zupa ma przyjemną kremową konsystencję i obłędny smak. Poznajcie przepis na pyszną i aromatyczną zupę z pieczarek.

Jak podkreślić smak zupy pieczarkowej?

Do ugotowania kremowej zupy z pieczarek wykorzystuje się proste i łatwo dostępne produkty. Dzięki temu, że można je kupić bez względu na pogodę za oknem, pyszna i sycąca zupa sprawdzi się zawsze. Na liście składników znalazły się więc produkty, z których zwykle gotuje się zupy. Jest też jeden zupełnie nieoczywisty, który sprawia, że zupa pieczarkowa jest tak dobra i aromatyczna. Sekretem smaku i aksamitnej konsystencji tego dania jest dodatek mleczka kokosowego. Smak domowej zupy pieczarkowej podkreśla także serek topiony.

Co jest potrzebne, aby ugotować pyszną domową zupę krem z pieczarek? Te składniki są niezbędne:

  • bulion warzywny
  • pieczarki
  • mleczko kokosowe
  • warzywa – ziemniaki, marchewki, seler
  • serek topiony
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • natka pietruszki lub koperek do podania

Jak zrobić zupę pieczarkową z mleczkiem kokosowym?

Przepis na pyszną i kremową zupę z pieczarek, której smak podkreśla mleczko kokosowe, jest bardzo łatwy. Ugotowanie dużego garnka doskonałej zupy nie wymaga wielu godzin w kuchni. Obiad jest gotowy w pół godziny. Warto skorzystać z tego sprawdzonego przepisu, ponieważ zupa pieczarkowa wzbogacona mleczkiem kokosowym ma wyjątkowy smak i kremową konsystencję.

Jak ugotować zupę z pieczarek i mleczka kokosowego? Wystarczy robić to według kolejnych kroków podanych w przepisie.

  • 1. krok – pokrojenie i ugotowanie warzyw w bulionie
  • 2. krok – podsmażenie na maśle pieczarek
  • 3. krok – dodanie pieczarek do garnka z zupą
  • 4. krok – dodanie do zupy serka topionego, pieczarek i mleczka kokosowego
  • 5. krok – zblendowanie zupy pieczarkowej z mleczkiem kokosowym na gładki krem

Jak podawać zupę pieczarkową z mleczkiem kokosowym?

Oryginalna zupa, w której aromatyczne pieczarki pysznie łączą się z mleczkiem kokosowym i pozostałymi składnikami, to propozycja na rodzinny obiad. Z podanych w przepisie proporcji wychodzą cztery porcje kremowej zupy z pieczarek. Każdy będzie pod wrażeniem, kiedy spróbuje tej niesamowitej zupy.

Z czym najlepiej smakuje zupa pieczarkowa? Porcje zupy z pieczarek, której smak wzbogaca mleczko kokosowe, warto posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Sprawdzą się też grzanki lub groszek ptysiowy.

Smakowita kremowa zupa z pieczarek i mleczka kokosowego nie zawiera mięsa. Bez obaw mogą ją wcinać osoby, które nie jedzą mięsa i są na diecie wegetariańskiej.

SKŁADNIKI

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 500 g pieczarek
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • mały kawałek selera
  • 2 łyżki serka topionego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki i wszystkie warzywa obrać. Pokroić w kostkę.
  • Bulion przelać do garnka. Włożyć pokrojone warzywa i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 15 minut, aż warzywa staną się miękkie.
  • Na patelni roztopić masło i smażyć na nim pieczarki, aż zaczną się lekko rumienić. Odłożyć 2 łyżki do podania, a resztę przełożyć do garnka.
  • Do zupy dodać serek topiony i wymieszać, aż się rozpuści.
  • Wlać mleko kokosowe i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać, a następnie zmiksować na gładki krem i podgrzać.
  • Podawać na obiad udekorowaną smażonymi pieczarkami i posypaną koperkiem.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej