Do zupy pieczarkowej dodaj ten składnik. Tak dobrej jeszcze nie jadłeś
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Zupy pieczarkowe są pyszne i smakują każdemu. W internecie krąży mnóstwo przepisów na doskonałe zupy przyrządzone z pieczarek i wciąż powstają nowe receptury. Jedną z nich jest zupa pieczarkowa ugotowana z jednym nieoczywistym dodatkiem. To właśnie on sprawia, że zupa ma przyjemną kremową konsystencję i obłędny smak. Poznajcie przepis na pyszną i aromatyczną zupę z pieczarek.
Jak podkreślić smak zupy pieczarkowej?
Do ugotowania kremowej zupy z pieczarek wykorzystuje się proste i łatwo dostępne produkty. Dzięki temu, że można je kupić bez względu na pogodę za oknem, pyszna i sycąca zupa sprawdzi się zawsze. Na liście składników znalazły się więc produkty, z których zwykle gotuje się zupy. Jest też jeden zupełnie nieoczywisty, który sprawia, że zupa pieczarkowa jest tak dobra i aromatyczna. Sekretem smaku i aksamitnej konsystencji tego dania jest dodatek mleczka kokosowego. Smak domowej zupy pieczarkowej podkreśla także serek topiony.
Co jest potrzebne, aby ugotować pyszną domową zupę krem z pieczarek? Te składniki są niezbędne:
- bulion warzywny
- pieczarki
- mleczko kokosowe
- warzywa – ziemniaki, marchewki, seler
- serek topiony
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- natka pietruszki lub koperek do podania
Jak zrobić zupę pieczarkową z mleczkiem kokosowym?
Przepis na pyszną i kremową zupę z pieczarek, której smak podkreśla mleczko kokosowe, jest bardzo łatwy. Ugotowanie dużego garnka doskonałej zupy nie wymaga wielu godzin w kuchni. Obiad jest gotowy w pół godziny. Warto skorzystać z tego sprawdzonego przepisu, ponieważ zupa pieczarkowa wzbogacona mleczkiem kokosowym ma wyjątkowy smak i kremową konsystencję.
Jak ugotować zupę z pieczarek i mleczka kokosowego? Wystarczy robić to według kolejnych kroków podanych w przepisie.
- 1. krok – pokrojenie i ugotowanie warzyw w bulionie
- 2. krok – podsmażenie na maśle pieczarek
- 3. krok – dodanie pieczarek do garnka z zupą
- 4. krok – dodanie do zupy serka topionego, pieczarek i mleczka kokosowego
- 5. krok – zblendowanie zupy pieczarkowej z mleczkiem kokosowym na gładki krem
Jak podawać zupę pieczarkową z mleczkiem kokosowym?
Oryginalna zupa, w której aromatyczne pieczarki pysznie łączą się z mleczkiem kokosowym i pozostałymi składnikami, to propozycja na rodzinny obiad. Z podanych w przepisie proporcji wychodzą cztery porcje kremowej zupy z pieczarek. Każdy będzie pod wrażeniem, kiedy spróbuje tej niesamowitej zupy.
Z czym najlepiej smakuje zupa pieczarkowa? Porcje zupy z pieczarek, której smak wzbogaca mleczko kokosowe, warto posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Sprawdzą się też grzanki lub groszek ptysiowy.
Smakowita kremowa zupa z pieczarek i mleczka kokosowego nie zawiera mięsa. Bez obaw mogą ją wcinać osoby, które nie jedzą mięsa i są na diecie wegetariańskiej.
SKŁADNIKI
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 500 g pieczarek
- 400 ml mleka kokosowego
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- mały kawałek selera
- 2 łyżki serka topionego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki i wszystkie warzywa obrać. Pokroić w kostkę.
- Bulion przelać do garnka. Włożyć pokrojone warzywa i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 15 minut, aż warzywa staną się miękkie.
- Na patelni roztopić masło i smażyć na nim pieczarki, aż zaczną się lekko rumienić. Odłożyć 2 łyżki do podania, a resztę przełożyć do garnka.
- Do zupy dodać serek topiony i wymieszać, aż się rozpuści.
- Wlać mleko kokosowe i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać, a następnie zmiksować na gładki krem i podgrzać.
- Podawać na obiad udekorowaną smażonymi pieczarkami i posypaną koperkiem.