Bulion warzywny

2021-03-29
Bulion warzywny
Autor: Shutterstock Bulion warzywny to podstawa wszystkich zup jarzynowych
łatwy
60 min
4

Bulion warzywny to podstawa wszelkich zup. Gotowany jest pod każdą szerokością geograficzną. Wybornie smakuje z lanymi kluskami, makaronem lub kaszą manną. Jest również bazą wszelkich zup jarzynowych. Wzbogaci smak zupy z zielonego groszku, kalafiorowej, a nawet pieczarkowej.

Przepis pochodzi z książki "Królestwo zup" Ludmiły Stawskiej i Adrianna Ewy Stawskiej (matki i córki).

SKŁADNIKI

  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 średni seler
  • 1 mały fenkuł
  • 1 cebula w łupinie
  • 1 por, tyko biała część
  • 6 ząbków czosnku w łupinie lub 2 szalotki w łupinie
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • bukiecik ziół: natka pietruszki, lubczyk, trybula, tymianek
  • 2,5 l wody
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa umyć, nie obierać, pokroić na dość małe kawałki, cebulę na ósemki, a czosnek lub szalotki na pół.
  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz.
  • Na gorący tłuszcz wrzucić warzywa, smażyć przez 5-7 minut.
  • Gdy nad garnkiem zacznie unosić się łagodny zapach skarmelizowanych jarzyn, wlać wodę, dodać przyprawy i bukiecik ziół.
  • Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką, ale zostawić szczelinę dla uchodzącej pary. Gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę.
  • Przecedzić.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej