3 przepisy na eleganckie zupy-kremy na uroczyste okazje [CEBULOWA, Z CUKINII, Z PORÓW]
Zupa-krem ze zmiksowanych warzyw ma aksamitną konsystencję, wyrazisty kolor i intensywny smak. Podana w filiżance z grzankami z pewnością zasmakuje twoim gościom. Na dodatek przygotowanie zupy-kremu jest bardzo łatwe i można ją ugotować wcześniej.
Spis treści
Zupa Soubise (cebulowa)
Składniki:
1/2 kg cebuli
5 dag mąki
1 l wywaru w warzyw lub wody
1/2 l mleka
3 dag masła
1 żółtko
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pokrojoną w talarki cebulę obgotować przez 5 minut, odsączyć, a następnie oprószyć mąką i podrumienić na maśle. Zalać gorącym mlekiem, doprawić solą i pieprzem, gotować na wolnym ogniu 30 minut. Zmiksować, dodać wywar z warzyw, zagotować. Przed podaniem dodać żółtko utarte z łyżką masła. Wymieszać.
Zupa z cukinii
Składniki:
5 średnich cukinii
1 l wywaru z warzyw (może być z kostki)
serek topiony kremowy
chleb tostowy pszenny na grzanki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Cukinie umyć, pokroić w grubsze plastry, zalać połową wywaru. Gotować do miękkości. Zmiksować ugotowane warzywa, dodać serek topiony, przyprawy i dolać w miarę potrzeby resztę wywaru. Zupa powinna być gęsta. Chleb tostowy pokroić na małą kostkę, podpiec na złoto w piekarniku. Zupę posypać grzankami, od razu podawać.
Zupa z porów
Składniki:
3 duże pory
2 łyżki masła, łyżka oliwy
3 ziemniaki
1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
2 łyżki śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Umyte pory pokroić w talarki. Posolić i podddusić na maśle z oliwą do miękkości. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalać bulionem i ugotować do miękkości. Zmiksować zupę, doprawić pieprzem i gałką, dodać śmietanę.