3 przepisy na eleganckie zupy-kremy na uroczyste okazje [CEBULOWA, Z CUKINII, Z PORÓW]

2018-01-11 14:03

Zupa-krem ze zmiksowanych warzyw ma aksamitną konsystencję, wyrazisty kolor i intensywny smak. Podana w filiżance z grzankami z pewnością zasmakuje twoim gościom.  Na dodatek przygotowanie zupy-kremu jest bardzo łatwe i można ją ugotować wcześniej.

3 przepisy na eleganckie zupy-kremy na uroczyste okazje [CEBULOWA, Z CUKINII, Z PORÓW]
Autor: thinkstockphotos.com Zupy-kremy idealnie nadają się na rodzinne uroczystości - lekkie, smaczne, można je efektownie podać

Spis treści

  1. Zupa Soubise (cebulowa)
  2. Zupa z cukinii
  3. Zupa z porów

Zupa Soubise (cebulowa)

Składniki:

1/2 kg cebuli

5 dag mąki

1 l wywaru w warzyw lub wody

1/2 l mleka

3 dag masła

1 żółtko

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pokrojoną w talarki cebulę obgotować przez 5 minut, odsączyć, a następnie oprószyć mąką i podrumienić na maśle. Zalać gorącym mlekiem, doprawić solą i pieprzem, gotować na wolnym ogniu 30 minut. Zmiksować, dodać wywar z warzyw, zagotować. Przed podaniem dodać żółtko utarte z łyżką masła. Wymieszać.

Zupa z cukinii

Składniki:

5 średnich cukinii

1 l wywaru z warzyw (może być z kostki)

serek topiony kremowy

chleb tostowy pszenny na grzanki

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Cukinie umyć, pokroić w grubsze plastry, zalać połową wywaru. Gotować do miękkości. Zmiksować ugotowane warzywa, dodać serek topiony, przyprawy i dolać w miarę potrzeby resztę wywaru. Zupa powinna być gęsta. Chleb tostowy pokroić na małą kostkę, podpiec na złoto w piekarniku. Zupę posypać grzankami, od razu podawać.

Zupa z porów

Składniki:

3 duże pory

2 łyżki masła, łyżka oliwy 

3 ziemniaki

1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego

2 łyżki śmietany

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Umyte pory pokroić w talarki. Posolić i podddusić na maśle z oliwą do miękkości. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalać bulionem i ugotować do miękkości. Zmiksować zupę, doprawić pieprzem i gałką, dodać śmietanę.