Ile gotować ziemniaki: całe, pokrojone, w mundurkach? I jak gotować ziemniaki?

2021-07-21 8:49

Ile gotować ziemniaki? To pytanie nęka wszystkich adeptów gotowania. Nie chcemy przecież ziemniaków niedogotowanych, ani rozgotowanych. I jak gotować ziemniaki? Druga najważniejsza kwestia. Krótko i przejrzyście wyjaśniamy, jak długo należy gotować ziemniaki i w jaki sposób zrobić to najlepiej.

Ile gotować ziemniaki: całe, pokrojone, w mundurkach? I jak gotować ziemniaki?
Autor: Shutterstock.com Czas podczas gotowania ziemniaków odgrywa kluczowa rolę

Spis treści

  1. Gotowanie ziemniaków
  2. Jak długo gotować ziemniaki?
  3. Jak przygotować ziemniaki do gotowania?
  4. Jak gotować ziemniaki z wody?
  5. Inne sposób gotowania ziemniaków
  6. Kochasz ziemniaki? Wypróbuj najlepsze przepisy

Gotowanie ziemniaków

Gotowane ziemniaki są przepyszne. Rozgrzewają ciało i koją skołataną duszą. To najprawdziwsze danie na pocieszenie. Uwielbiam je solo, a nie tylko jako dodatek do innych potraw. Wiadomo, że pasują do gulaszy i sosów. Jednak w sezonie wiosennym najsmaczniejsze są młode ziemniaki podane jedynie z masłem i koperkiem oraz szklanką zsiadłego mleka. Obecnie żyjemy w uprzywilejowanych czasach i nie musimy czekać do czerwca na pierwsze młode ziemniaki. Młode ziemniaki można kupić już w lutym z upraw na Cyprze lub w Egipcie. 

Gotowanie ziemniaków uzależnione jest od kilku czynników. Szybko to zrozumiecie. Po pierwsze od wieku ziemniaków. Młode bulwy mają mniej krochmalu - skrobi ziemniaczanej - a więcej wody. Gotują się szybko. Dojrzałe bulwy gotują się nieco dłużej. W przypadku jesiennych zbiorów czas gotowania ziemniaków może się różnić ze względu na odmianę. Pewnie już spotkaliście się z określeniami ziemniaków: sałatkowe, do pieczenia, do gotowania? Istnieje wiele odmian ziemniaków. Ale nie przejmujcie się, różnice w gotowaniu to zaledwie kilka minut. 

Jak długo gotować ziemniaki?

Niedogotowane ziemniaki są głąbiaste i zwyczajnie niesmaczne. Przegotowane, zamieniają się w papkę bez smaku. Czas gotowania ziemniaków to sprawa kluczowa.

Ziemniaki gotuje się od 20-30 minut. Po upływie 15 minut, należy sprawdzić stopień ugotowania. Wbić widelec w ziemniak. Wszedł gładko, to ziemniaki ugotowane.

Oto orientacyjny czas gotowania ziemniaków:

  • młode ziemniaki drobne, bez obierania - 15 minut
  • młode ziemniaki średnich rozmiarów bulwy, bez obierania - 20 minut
  • ziemniaki obrane i pokrojone na kawałki o boku około 4 cm gotuje się około 15 minut
  • ziemniaki drobne, gotowane w całości - około 20 minut
  • ziemniaki w mundurkach - około 30 minut. 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Jak przygotować ziemniaki do gotowania?

Ziemniaki gotuje się na dwa sposoby: obrane lub nie. Młodych ziemniaków oraz tych wszystkich z cienką skórką nie warto obierać. Skórka ziemniaków to dobre źródło błonnika, którego jest za mało w diecie większości Polaków. Po drugie, pod skórką jest najwięcej witaminy C i mikroelementów. Takie ziemniaki wystarczy dobrze wyszorować szczoteczką. Inne odmiany ziemniaków obieramy cienko. Najlepiej nożem rowkowym. 

  • Jeśli gotujesz ziemniaki w mundurkach, wybieraj bulwy jednakowej wielkości. Będą gotowały się równomiernie i osiągną odpowiedni poziom ugotowania w jednym czasie. 
  • Duże ziemniaki postaraj się pokroić na jednakowej wielkości kawałki. Dzięki temu będą gotowały się równomiernie i w będą gotowe w tym samym czasie. 
  • Nie mieszaj różnych odmian podczas gotowania. Jak to już podkreśliłam wcześniej, ziemniaki różnych odmian będą gotować się w różnym czasie. Jedne będą gotowe już po 20 minutach. Inne po 25 minutach. Przez 5 minut te już ugotowane, rozgotują się na papkę. 

Jak gotować ziemniaki z wody?

Ziemniaki warto gotować z aromatycznymi dodatkami: gałązką kopru, suszonym rozmarynem lub tymiankiem, szczyptą gałki muszkatołowej lub ząbkiem czosnku w łupinie. Ziemniaki zawsze dodawaj do wrzącej, lekko osolonej wody. Dzięki temu szybciej się ugotują. Zachowają również najwięcej wartości odżywczych. Woda powinna przykryć ziemniaki. Wystarczy jeśli będzie wody około 1-1,5 cm ponad poziom ziemniaków.  Ziemniaki gotuj na średnim ogniu. Bez przykrycia. W tych warunkach skrobia ziemniaczana będzie się gotowała równomiernie. Na dużym ogniu wierzch ziemniaków ugotuje się szybciej i zacznie się rozpadać. Podczas gdy środek ziemniaka będzie niedogotowany. 

Beszamel - jak kupować ziemniaki?

Inne sposób gotowania ziemniaków

Ziemniaki bardzo łatwo ugotować w mikrofali. Ten prosty przepis na gotowanie ziemniaków w mikrofalówce pomoże Wam skrócić czas przygotowania obiadu. Ziemniaki gotowane w mikrofali mają przyjemny smak, podobny do ziemniaków pieczonych lub gotowanych na parze. I, co najważniejsze, ziemniaki gotowane w mikrofali są gotowe w kilka minut! Zobacz przepis: Gotowanie ziemniaków w mikrofalówce - jak ugotować ziemniaki w mikrofali

Kochasz ziemniaki? Wypróbuj najlepsze przepisy

Poznaj  8 nowych przepisów na dania z ziemniaków! Ziemniaki to typowy polski dodatek do obiadu. Jemy je gotowane, smażone i pieczone. Ziemniaki mają sporo witamin i składników mineralnych, są lekkostrawne, niskokaloryczne, a zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Z ziemniaków można przygotować wiele smacznych dań. Niekoniecznie tylko obiadowych! Wypróbuj: Łatwe dania z ziemniaków - 8 super przepisów

Placki to fantastyczny pomysł na niskobudżetowe posiłki. W zależności od zapotrzebowania i dostępnych składników można je przygotować na śniadanie, obiad lub kolację. Wystarczy zajrzeć do lodówki lub spiżarni - zawsze znajdzie się w domu produkt, z którego przygotujesz smaczne i pożywne placki. Spróbuj: Oszczędne gotowanie - 15 pomysłów na pyszne placki, które kosztują grosze

Zapiekanki ziemniaczane to bardzo wdzięczne dania - są smaczne, łatwe w przygotowaniu i można je przygotować z bardzo wielu składników. Zawsze znajdziesz coś w lodówce, co można dodać do pieczonego obiadu. Poza tym po wstępnych przygotowaniach wstawiasz je do piekarnika i zapiekanka sama się robi. A ty masz godzinkę dla siebie. Polecamy: Zapiekanki ziemniaczane - 22 przepisy na zapiekanki z ziemniaków