Koreańska sałatka ziemniaczana: łatwy przepisy na sałatkę, którą zajadają się w Azji
Sałatka ziemniaczana jest popularnym dodatkiem do pieczonych lub grillowanych mięs. Była już ziemniaczana sałatka niemiecka, była tradycyjna z kiszonym ogórkiem i majonezem. Pora na sałatkę ze świeżym ogórkiem i chrupką marchewką po koreańsku. Spróbujcie i sami oceńcie, czy to nie najlepszy patent na sałatkę ziemniaczaną. Taką sałatką zajadają się ludzie w Azji!
Więcej przepisów na sałatki ziemniaczane
Sałatka ziemniaczana to praktycznie samodzielne danie. Ze względu na właściwości chłodzące ziemniaków i kwaśne dodatki jest idealnym dodatkiem do pieczonych i grillowanych mięs. Jeśli masz apetyt na więcej, specjalnie dla Ciebie wybraliśmy kilka sprytnych przepisów na ulubione sałatki ziemniaczane:
Niemiecka sałatka ziemniaczana: przepis na Kartoffelsalat
Sałatka ziemniaczana z boczkiem - przepis Ewy Wachowicz
Sałatka ziemniaczana ze świeżym ogórkiem i rzodkiewką
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym i rzodkiewką
Sałatka z młodych ziemniaków i szparagów
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków sałatkowych, obranych i pokrojonych w grubą kostkę
- 100 g ogórka wężowego, pokrojonego na cienkie plasterki
- 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
- 100 g marchwi, pokrojonej na cienkie plasterki
- 100 g szynki gotowanej lub paluszków krabowych lub wędzonego łososia
- 2 jajka na twardo, posiekane
- 120 ml majonezu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym garnku umieść ziemniaki i wlej tyle wody, aby przykryła ziemniaki. Dodaj 1 łyżeczkę soli, doprowadź do wrzenia i gotuj, aż ziemniaki będą ugotowane, zajmie to około 10 do 15 minut w zależności od wielkości kawałków.
- W międzyczasie przełóż pokrojonego ogórka oraz marchewkę na durszlak lub sito, posyp 1/2 łyżeczki soli i pozostaw aby warzywa puściły sok. Następnie opłucz pod bieżącą wodą i wyciśnij nadmiar wody ręcznikiem papierowym, odstaw na bok.
- Odcedź ugotowane ziemniaki i jeszcze gorące, wrzuć do dużej miski wraz z resztą warzyw. Dodaj majonez, cukier i ocet, dopraw 1/2 łyżeczki soli i pieprzu i dobrze wymieszaj, aby wszystko razem połączyć.
- Pozostaw sałatkę ziemniaczaną do ostygnięcia, a gdy już jest wystudzona, przykryj ją folią i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Sałatkę podawaj schłodzoną do pieczonych lub grillowanych mięs.