Koreańska sałatka ziemniaczana: łatwy przepisy na sałatkę, którą zajadają się w Azji

Koreańska sałatka ziemniaczana: łatwy przepisy na sałatkę, którą zajadają się w Azji
Autor: Shutterstock Obfita i smaczna sałatka ziemniaczana po koreańsku
łatwy
20 min
4

Sałatka ziemniaczana jest popularnym dodatkiem do pieczonych lub grillowanych mięs. Była już ziemniaczana sałatka niemiecka, była tradycyjna z kiszonym ogórkiem i majonezem. Pora na sałatkę ze świeżym ogórkiem i chrupką marchewką po koreańsku. Spróbujcie i sami oceńcie, czy to nie najlepszy patent na sałatkę ziemniaczaną. Taką sałatką zajadają się ludzie w Azji! 

Więcej przepisów na sałatki ziemniaczane

Sałatka ziemniaczana to praktycznie samodzielne danie. Ze względu na właściwości chłodzące ziemniaków i kwaśne dodatki jest idealnym dodatkiem do pieczonych i grillowanych mięs. Jeśli masz apetyt na więcej, specjalnie dla Ciebie wybraliśmy kilka sprytnych przepisów na ulubione sałatki ziemniaczane: 

Niemiecka sałatka ziemniaczana: przepis na Kartoffelsalat

Sałatka ziemniaczana z boczkiem - przepis Ewy Wachowicz

Sałatka ziemniaczana ze świeżym ogórkiem i rzodkiewką

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym i rzodkiewką

Sałatka z młodych ziemniaków i szparagów

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków sałatkowych, obranych i pokrojonych w grubą kostkę
  • 100 g ogórka wężowego, pokrojonego na cienkie plasterki
  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
  • 100 g marchwi, pokrojonej na cienkie plasterki
  • 100 g szynki gotowanej lub paluszków krabowych lub wędzonego łososia
  • 2 jajka na twardo, posiekane
  • 120 ml majonezu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku umieść ziemniaki i wlej tyle wody, aby przykryła ziemniaki. Dodaj 1 łyżeczkę soli, doprowadź do wrzenia i gotuj, aż ziemniaki będą ugotowane, zajmie to około 10 do 15 minut w zależności od wielkości kawałków.
  • W międzyczasie przełóż pokrojonego ogórka oraz marchewkę na durszlak lub sito, posyp 1/2 łyżeczki soli i pozostaw aby warzywa puściły sok. Następnie opłucz pod bieżącą wodą i wyciśnij nadmiar wody ręcznikiem papierowym, odstaw na bok.
  • Odcedź ugotowane ziemniaki i jeszcze gorące, wrzuć do dużej miski wraz z resztą warzyw. Dodaj majonez, cukier i ocet, dopraw 1/2 łyżeczki soli i pieprzu i dobrze wymieszaj, aby wszystko razem połączyć.
  • Pozostaw sałatkę ziemniaczaną do ostygnięcia, a gdy już jest wystudzona, przykryj ją folią i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • Sałatkę podawaj schłodzoną do pieczonych lub grillowanych mięs.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej