Francuska sałatka ziemniaczana - przepis na sałatkę na ciepło

2021-03-29
Edyta Folwarska
Francuska sałatka ziemniaczana - przepis na sałatkę na ciepło
Autor: Shutterstock Francuska sałatka ziemniaczana - przepis na sałatkę na ciepło
łatwy
15 min
4

Sałatka ziemniaczana to bardzo lubiana potrawa w polskich domach. Mają też swoją słynną sałatkę ziemniaczaną Niemcy. Ale mało, kto wie, że także Francuzi lubią sałatki ziemniaczane, ale robią ją po swojemu, z winem i musztardą. Sprawdź oryginalny przepis na sałatkę ziemniaczaną po francusku.

SKŁADNIKI

  • ok. 800 g ziemniaków
  • pół szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • pół szklanki dymki pokrojonej na plasterki 0,5 cm grubości
  • pół szklanki posiekanej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki grubo posiekanej świeżej lub suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka grubej soli i łyżeczka świeżo rozgniecionego czarnego pieprzu
  • 6 sztuk dużych liści czerwonej cykorii
  • 2 grubo posiekane jajka na twardo
  • posiekana świeża natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wyszorować ziemniaki. Włożyć w całości do rondla. Zalać wodą tak, aby je pokryła. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień. Gotować do miękkości. Czubkiem noża sprawdzić, czy są ugotowane. Odcedzić i odstawić na krótko do przestygnięcia. Obrać ze skórki natychmiast, gdy będzie można ziemniaki wziąć do ręki.
  • Na małej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić dymkę i cebulę. Podrzucając, dokładnie wymieszać. Podsmażać minutę na średnim ogniu. Dodać czosnek. Wymieszać i jeszcze krótką chwilę podsmażać. Zestawić patelnię z ognia.
  • Jeszcze ciepłe ziemniaki pokroić na plastry, a następnie w poprzek na kawałki grubości 1 cm. Przełożyć do dużej miski. Wlać wino i 3-4 łyżki oliwy. Ostrożnie wymieszać, aby równomiernie pokryły się sosem. Dodać ciepłą cebulę i dymkę, musztardę, szczypior, posiekane zioła. Doprawić solą i pieprzem.
  • Ostrożnie wymieszać wszystkie składniki tak, aby nie rozgnieść ziemniaków. Skosztować i w razie potrzeby jeszcze doprawić. Podawać sałatkę ziemniaczaną na ciepło. Liście cykorii lub radicchio ułożyć na półmisku tak, aby powstała misa. Na środek przełożyć sałatkę. Posypać siekanym jajkiem i natką pietruszki.
Edyta Folwarska