Sałatka owocowa, jak w przedszkolu: najlepszy przepis na porcję soczystych witamin
2022-01-02
łatwy
20 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatkę owocową można przyrządzać przez cały rok. Wiedzą o tym przedszkolanki, które razem z przedszkolakami przygotowują tę zdrową porcję soczystych witamin. Pamiętacie to urocze lekcje, będące preludium do gotowania? Jeśli nie, to koniecznie sobie przypomnijcie i rozpieście swoje wewnętrzne dziecku rozkoszną sałatką owocową.
SKŁADNIKI
- 1 jabłko
- 1 duży banan
- 2 kiwi
- 3 mandarynki
- 2 łyżki pesek granatu
- 1 łyżka soku z cytryny lub jeszcze troszkę do smaku
- 2 łyżeczki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłko obierz najcieniej jak potrafisz. Usuń gniazdo nasienne. Pokrój w kostkę.
- Banana obierz i pokrój w plasterki.
- Wymieszaj kawałki jabłka i bananów. Polej sokiem z cytryny i ponownie wymieszaj.
- Kiwi przekrój na pół i pokrój na półplasterki. Nie musisz go obierać. Skórka kiwi jest jadalna i bogata w błonnik. Dodaj kawałki kiwi do sałatki.
- Mandarynki obierz i podziel na cząstki. Nie obieraj ich ze błonki. To doskonałe źródło błonnika, którego brakuje w naszej diecie. Dodaj cząstki mandarynki do sałatki.
- Obierz owoc granatu i wyjmij pestki. Zobacz: Jak wyjąć nasiona granatu i nie pobrudzić się sokiem? Soczyste pestki dodaj do sałatki.
- Sałatkę posyp cukrem pudrem i delikatnie wymieszaj. Gotowe! Jedz na zdrowie!
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?