Jak wyjąć nasiona granatu i nie pobrudzić się sokiem?

2016-10-04 16:11

Owoce granatu przypominają w smaku porzeczkę. Trudno jednak się do nich dostać - są zamknięte w twardej skórce, a ziarenka przy próbie wydłubania pryskają plamiącym czerwonym sokiem. Radzimy, jak przygotować granat do zjedzenia i sprawnie wyjąć nasiona.

jak_jesc_granat.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Dobra strategia pozwala wyjąć nasiona granatu bez ich uszkodzenia

Owoce granatu to świetne źródło witamin, potasu i żelaza. Zawierają też przeciwutleniacze chroniące przed nowotworami, opóźniające procesy starzenia i wzmacniające odporność.

Mimo twardej łupiny granat można łatwo przygotować do jedzenia. Wybieramy owoce ciężkie, o jednolitej barwie, gładkiej i lśniącej skórce. Częścią jadalną granatu są soczyste nasiona otoczone miąższem.

Jak wydobyć nasiona granatu, żeby nie pobrudzić się sokiem?

Owoce granatu dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nożem odcinamy górną cześć owocu, tak żeby było widać ziarenka. Nacinamy wzdłuż w kilku miejscach i ciągniemy za skórkę, aby go rozerwać. Owoc pęka w miejscach, gdzie jest biała błonka. Łamiemy go na mniejsze cząstki i wypychamy nasiona na zewnątrz, delikatnie naciskając na skórkę. Odrywamy pozostałe fragmenty błonki i nasiona są gotowe do jedzenia.

Możemy też, po odcięciu górnej części, zrobić nacięcia wzdłuż owocu w miejscach, gdzie widoczna jest biała błonka. Usuwamy błonkę na tyle, ile się da, a następnie odwracamy granat i wybijamy nasionka, dość mocno uderzając twardym przedmiotem, np. łyżką.

Jeszcze innym sposobem dostania się do pestek granatu jest przekrojenie go nożem na pół i wydobywanie nasion w misce z wodą - po prostu łamiemy granat na kawałki, cały czas trzymając owoc w wodzie, dzięki czemu unikamy popryskania sokiem.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE