Cukiniowe placki z piekarnika – chrupiąca alternatywa dla smażonych, którą pokochasz

Cukiniowe placki z piekarnika – chrupiąca alternatywa dla smażonych, którą pokochasz
Autor: Shutterstock Delikatne cukiniowe placuszki warto przygotowywać latem jak najczęściej
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Cukiniowe placki z piekarnika to idealna propozycja dla tych, którzy szukają smacznej, lżejszej alternatywy dla klasycznych, smażonych placuszków. Pieczone bez grama tłuszczu, zachowują chrupiącą skórkę i miękki, delikatny środek. To genialny sposób na wykorzystanie cukinii w sezonie – szybko, zdrowo i naprawdę pysznie. Raz spróbujesz i zapomnisz o patelni!

Dlaczego warto przygotować dania z cukinii?

Cukinia to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw sezonu letniego – delikatna w smaku, lekkostrawna, niskokaloryczna i niezwykle bogata w wartości odżywcze. Zawiera dużo wody, witaminy C, A oraz potas, dzięki czemu doskonale wspiera nawodnienie organizmu i metabolizm. Cukinia ma też tę zaletę, że łatwo chłonie przyprawy i smaki innych składników, dzięki czemu świetnie sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich.

Dania z cukinii można przygotować na setki sposobów – od placuszków, zapiekanek i zup po ciasta, pasty i przetwory. To warzywo sprawdza się w kuchni codziennej, ale też w wersjach bardziej wyrafinowanych. Jest szybka w obróbce, lekkostrawna i lubiana nawet przez dzieci. Cukinia po prostu nie ma wad – to kulinarne złoto lata, które warto wykorzystać na różne sposoby!

Te placuszki mogą być dodatkiem do dań mięsnych a także samodzielnym posiłkiem. Doskonale smakują zarówno z mięsnym sosem, jak z dodatkiem sosu tzatziki lub chrzanowego - na bazie jogurtu. Polecamy je na letnie obiady lub kolacje.

Zobacz naszą galerię z przepisami na inne, pyszne dania z cukinii

SKŁADNIKI

  • 2 średnie zielone cukinie, ok. 500 g
  • 60 g parmezanu startego
  • 60 g mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 duże jajko
  • 1 pęczek szczypiorku, posiekany drobno
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć na sitko lub do durszlaka, posypać solą i pozostawić na 30 minut, aby odciekł nadmiar wilgoci.
  • Cukinię odcisnąć, przełożyć do miski, dodać starty parmezan i mąkę, rozmącone jajko, przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek oraz pokrojony szczypiorek. Popieprzyć do smaku. Wymieszać na jednorodną masę.
  • Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem lub pergaminem kłaść łyżką porcje placków. 
  • Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C z funkcją termoobiegu. 
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej