Cukiniowe placki z piekarnika - pyszne i proste

Cukiniowe placki z piekarnika
Autor: Shutterstock Pyszne placki z cukinii, łatwe bo z piekarnika
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Cukiniowe placki z piekarnika to łatwy sposób na pyszną i lekką przekąskę z letniego warzywa. Nie trzeba ich smażyć, nie nasiąkają tłuszczem. Są lekkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Po prostu najlepsze placki z cukinii! 

SKŁADNIKI

  • 2 średnie zielone cukinie, ok. 500 g
  • 60 g parmezanu startego
  • 60 g mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 duże jajko
  • 1 pęczek szczypiorku, posiekany drobno
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć na sitko lub do durszlaka, posypać solą i pozostawić na 30 minut, aby odciekł nadmiar wilgoci.
  • Cukinię odcisnąć, przełożyć do miski, dodać starty parmezan i mąkę, rozmącone jajko, przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek oraz pokrojony szczypiorek. Popieprzyć do smaku. Wymieszać na jednorodną masę.
  • Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem lub pergaminem kłaść łyżką porcje placków. 
  • Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C z funkcją termoobiegu. 
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?

Te placuszki mogą być dodatkiem do dań mięsnych a także samodzielnym daniem. Doskonale smakują zarówno z mięsnym sosem, jak z dodatkiem sosu tzatziki lub chrzanowego - na bazie jogurtu. Polecamy je na letnie obiady lub kolacje.

Zobacz naszą galerię z przepisami na inne, pyszne dania z cukinii

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej