Cukiniowe placki z piekarnika - pyszne i proste
2024-07-15
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Cukiniowe placki z piekarnika to łatwy sposób na pyszną i lekką przekąskę z letniego warzywa. Nie trzeba ich smażyć, nie nasiąkają tłuszczem. Są lekkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Po prostu najlepsze placki z cukinii!
SKŁADNIKI
- 2 średnie zielone cukinie, ok. 500 g
- 60 g parmezanu startego
- 60 g mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 duże jajko
- 1 pęczek szczypiorku, posiekany drobno
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć na sitko lub do durszlaka, posypać solą i pozostawić na 30 minut, aby odciekł nadmiar wilgoci.
- Cukinię odcisnąć, przełożyć do miski, dodać starty parmezan i mąkę, rozmącone jajko, przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek oraz pokrojony szczypiorek. Popieprzyć do smaku. Wymieszać na jednorodną masę.
- Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem lub pergaminem kłaść łyżką porcje placków.
- Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C z funkcją termoobiegu.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Te placuszki mogą być dodatkiem do dań mięsnych a także samodzielnym posiłkiem. Doskonale smakują zarówno z mięsnym sosem, jak z dodatkiem sosu tzatziki lub chrzanowego - na bazie jogurtu. Polecamy je na letnie obiady lub kolacje.
Zobacz naszą galerię z przepisami na inne, pyszne dania z cukinii