Domowy dżem mandarynkowy. Jego smak podkręca jedna przyprawa
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Co można zrobić z nadmiarem mandarynek? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w tym sprawdzonym przepisie. Dżem mandarynowy to pyszny słodki dodatek do pieczywa, naleśników czy słodkich wypieków. Dzięki dodatkowi cynamonu ma lekko korzenny smak i aromat. Zobaczcie, jak zrobić obłędny domowy dżem z mandarynek.
Z czego zrobić dżem mandarynowy?
Czy można zrobić dżem z mandarynek? Oczywiście, że można. Lista składników, które potrzebne są do przygotowania domowego dżemu mandarynkowego, nie jest długa. Znalazły się na niej tylko cztery produkty. Wszystkie są łatwo dostępne i niedrogie. Dżem najlepiej robić zimą, kiedy soczyste mandarynki piętrzą się na bazarowych straganach.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić słodki dżem mandarynowy? Lista składników obejmuje tylko cztery produkty:
- mandarynki
- cukier biały, trzcinowy lub słodzik
- sok z cytryny
- cynamon
Jak zrobić dżem mandarynowy domowym sposobem?
Przepis na pyszny dżem z mandarynek z cynamonem nie jest skomplikowany. Aby udał się już za pierwszym razem, należy postępować według tego przepisu. Wszystkie czynności są proste i nie wymagają nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych.
Jak więc przygotować domowy dżem mandarynkowy z cynamonem?
- 1. krok – rozgniecenie mandarynek i wymieszanie ich z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny
- 2. krok – zagotowanie składników i odstawienie do ostygnięcia, czynność należy powtórzyć jeszcze trzy razy
- 3. krok – przełożenie dżemu mandarynowego do czystych i suchych słoiczków
Jak podawać dżem mandarynkowy?
Pyszny i słodki dżem z mandarynek świetnie łączy się z pieczywem, dlatego można serwować go na śniadanie. Jest także doskonałym dodatkiem do domowych naleśników, placków czy deserów. Podkręci smak owsianki czy jaglanki. Dżem mandarynkowy sprawdzi się też jako dodatek do różnego rodzaju słodkich wypieków. Babeczki, pączki, słodkie tarty czy nawet torty to tylko kilka pomysłów na wykorzystanie domowego dżemu z mandarynek.
SKŁADNIKI
- 500 g mandarynek
- 250 g cukru białego lub trzcinowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i osuszone mandarynki obrać ze skórki. Podzielić na cząstki i usnąć pestki, jeżeli są.
- Owoce przełożyć do rondelka i wsypać cukier. Wymieszać i rozgnieść praską, aby mandarynki puściły sok.
- Wsypać cynamon i wlać sok z cytryny. Zagotować na średnim ogniu, a następnie zmniejszyć ogień i gotować kilka minut, cały czas mieszając. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Ponownie zagotować i odstawić do ostygnięcia. Czynność powtórzyć jeszcze dwa razy.
- Po ostygnięciu przełożyć do czystych i suchych słoiczków. Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu.
- Podawać z pieczywem, do owsianki, jaglanki, naleśników, placków lub wykorzystać do słodkich wypieków.