Po tych żeberkach pozostaną tylko wspomnienia i kości. Rodzina będzie zachwycona

Żeberka wcale nie muszą być z grilla. Te przepyszne, pikantne kawałki mięsa z kością są wolno duszone w sosie BBQ. Wychodzą niezwykle aromatyczne, a mięso będzie samo odchodziło od kości. Nie ma tu żadnych pytań. Kruchość, soczystość i niesamowity smak.
Aromatyczne żeberka dla całej rodziny. Ich smak to prawdziwa rozkosz
Przepyszne, wolno gotowane żeberka w pikantnym sosie BBQ to prawdziwa klasyka, który łączy w sobie niezwykle miękkie i soczyste mięso z aromatycznym sosem. Wolne pieczenie pozwala naszym żeberka stać się kruchymi i miękkimi, dzięki czemu mięso wręcz odchodzi od kości.
Choć nie ma takiej potrzeby, to jednak powinniśmy obtoczyć nasze mięso w mieszance przypraw. Dzięki temu nie tylko sprawiamy, że będą miały aromatyczną skórkę, ale również nadamy mu smaku. Im dłużej będą się one marynować, tym głębiej wejdą przyprawy. Warto więc zostawić je na całą noc.
Prawdziwą podstawą tego przepisu jest jednak nic innego jak pikantny i dymny sos BBQ. Ma on charakterystyczny smak, który idealnie dopełnia nasze żeberka sprawiając, że smakują wybornie. I choć przepis może wydawać się na początku onieśmielający, to jednak jest stosunkowo prosty w przygotowaniu.
Nasze żeberka można podawać z kukurydzą z grilla, colesławem, pieczonymi ziemniakami czy frytkami, jak i ze świeżą bagietką. Najlepiej sięgać po proste dodatki, ponieważ same w sobie żeberka są bardzo treściwe.
SKŁADNIKI
- Żeberka:
- 1,5–2 kg żeberek wieprzowych
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- szczypta chili w proszku
- Sos BBQ pikantny:
- 1 szklanka ketchupu
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1–2 łyżeczki sosu ostrego
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso oczyszczamy i usuwamy błonę z wewnętrznej strony.
- Nacieramy olejem i przyprawami.
- Odstawiamy na co najmniej godzinę.
- W garnku łączymy wszystkie składniki sosu.
- Podgrzewamy ok. 10 minut aż zgęstnieje.
- Żeberka układamy na foli aluminiowej.
- Polewamy połową sosy i zawijamy.
- Pieczemy około 3 godzin w 150 stopniach.
- Wyjmujemy żeberka i smarujemy je resztą sosu.
- Wstawiamy pod grill w piekarniku i pieczemy jeszcze około 5-10 minut.