Coleslaw – król surówek! Sprawdzony przepis na najpopularniejszy dodatek do dań na całym świecie

salatka-coleslaw-najpopularniejsza-surowka-swiata.jpg
Autor: Archiwum serwisu Sałatka coleslaw to chyba najpopularniejsza surówka na świecie - a na pewno w USA. Jednak przepis na nią pochodzi z Europy
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka coleslaw to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody! To chrupiąca, kremowa surówka, która doskonale komponuje się zarówno z daniami obiadowymi, jak i potrawami z grilla. Jej przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy kilka podstawowych, niedrogich składników i dosłownie chwila pracy, by cieszyć się smakiem tej kultowej sałatki.

Sałatka coleslaw to jedna z najpopularniejszych surówek obiadowych na świecie – znajdziesz ją zarówno w restauracjach, jak i w barach serwujących fast foody. Choć można ją kupić w gotowej wersji, warto sprawdzić etykietę – często zawiera konserwanty, sztuczne aromaty i zbędne dodatki. Tymczasem domowy coleslaw jest nie tylko smaczniejszy, ale i zdrowszy!

Jego historia sięga czasów starożytnego Rzymu, a sama nazwa pochodzi z języka niderlandzkiego – od słowa koolsla, będącego skrótem od koolsalade (czyli surówki z kapusty). Podstawą coleslaw jest drobno poszatkowana biała kapusta, a dodatki mogą się różnić – najczęściej to starta marchewka, jabłko, kukurydza lub ananas. Całość dopełnia aksamitny sos na bazie majonezu, musztardy i octu, który nadaje surówce wyrazisty smak.

Pod materiałem wideo znajdziesz inne nasze przepisy na dania z kapusty!

SKŁADNIKI

  • 1/4 główki białej kapusty
  • mała marchewka
  • mała cebula
  • 1/2 szklanki majonezu (lub jogurtu naturalnego)
  • 2 łyżki mleka
  • łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białą kapustę drobno szatkujemy, solimy i odstawiamy na kilka minut.
  • W tym czasie obieramy i ścieramy marchewkę na tarce o dużych oczkach, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
  • Majonez, mleko, cukier puder, ocet, sok z cytryny i koperek mieszamy.
  • Kapustę odciskamy z soku i dodajemy do niej marchew, cebulę, sos, koperek i mieszamy.
  • Colesława doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Przed podaniem sałatkę należy schłodzić - minimum godzinę w lodówce.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej