Coleslaw - najpopularniejsza surówka świata
Sałatka coleslaw to popularna surówka - dodatek do dań obiadowych czy dań z grilla. Przygotowuje się ją szybko, łatwo i z niedrogich składników.
Sałatka coleslaw to popularna w wielu krajach surówka obiadowa. Można ją spotkać w wielu restauracjach, także tych serwujących fast foody. Łatwo kupić ją w wersji gotowej, jednak wystarczy przeczytać etykietę, aby się przekonać, że gotowa surówka zawiera dużo konserwantów, sztucznych aromatów i dodatków smakowych.
Przepis na surówkę coleslaw pochodzi prawdopodobnie ze starożytnego Rzymu, a jej nazwa wywodzi się z języka niderlandzkiego od słowa koolsla, które jest skrótem koolsalade (surówka z kapusty). Jej podstawowym składnikiem jest biała kapusta. Dodatki różnią się według różnych wersji przepisu, ale najczęściej dodawana jest tarta marchewka, jabłko i kukurydza lub ananas. Sos to mieszanka majonezu, musztardy i octu.
SKŁADNIKI
- 1/4 główki białej kapusty
- mała marchewka
- mała cebula
- 1/2 szklanki majonezu (lub jogurtu naturalnego)
- 2 łyżki mleka
- łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
- sól
- świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białą kapustę drobno szatkujemy, solimy i odstawiamy na kilka minut.
- W tym czasie obieramy i ścieramy marchewkę na tarce o dużych oczkach, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
- Majonez, mleko, cukier puder, ocet, sok z cytryny i koperek mieszamy.
- Kapustę odciskamy z soku i dodajemy do niej marchew, cebulę, sos, koperek i mieszamy.
- Colesława doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Przed podaniem sałatkę należy schłodzić - minimum godzinę w lodówce.