Nalewka mandarynkowa: przepis na nalewkę na mandarynkach

2021-08-31
Nalewka mandarynkowa: przepis na nalewkę na mandarynkach
Autor: Shutterstock Wytworna w smaku nalewka na mandarynkach to idealne zwieńczenie eleganckiego posiłku
łatwy
20 min
4

Nalewka mandarynkowa należy do słodkich trunków, jakie podaje się do kawy lub herbaty. Jej subtelny aromat zależy od jakości mandarynek. Późną jesienią i na początku zimy importujemy najlepsze gatunki mandarynek. Warto po zjedzeniu owocu zachować skórki i starannie je wysuszyć, aby posłużyły do sporządzenia tego wyśmienitego trunku. Nalewkę na mandarynkach podajemy w maleńkich kieliszkach wielkości naparstka. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

SKŁADNIKI

  • 100 g suszonej skórki z mandarynek
  • 400 g cukru
  • 500 ml wody
  • 1 l spirytusu rektyfikowanego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suszoną skórkę z mandarynek zalać spirytusem w szklanym naczyniu, szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce.
  • Po trzech dniach z cukru i wody ugotować syrop. Do gorącego syropu powoli wlać przecedzony spirytus, cały czas mieszając. Przelać do gąsiorka, zamknąć starannie i odstawić.
  • Po dwóch tygodniach przefiltrować przez bibułę filtracyjną,rozlać do butelek i zakorkować. 
Nalewki domowe
Redakcja
więcej