Nalewka mandarynkowa: przepis na nalewkę na mandarynkach
2021-08-31
łatwy
20 min
4
Nalewka mandarynkowa należy do słodkich trunków, jakie podaje się do kawy lub herbaty. Jej subtelny aromat zależy od jakości mandarynek. Późną jesienią i na początku zimy importujemy najlepsze gatunki mandarynek. Warto po zjedzeniu owocu zachować skórki i starannie je wysuszyć, aby posłużyły do sporządzenia tego wyśmienitego trunku. Nalewkę na mandarynkach podajemy w maleńkich kieliszkach wielkości naparstka.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 100 g suszonej skórki z mandarynek
- 400 g cukru
- 500 ml wody
- 1 l spirytusu rektyfikowanego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suszoną skórkę z mandarynek zalać spirytusem w szklanym naczyniu, szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce.
- Po trzech dniach z cukru i wody ugotować syrop. Do gorącego syropu powoli wlać przecedzony spirytus, cały czas mieszając. Przelać do gąsiorka, zamknąć starannie i odstawić.
- Po dwóch tygodniach przefiltrować przez bibułę filtracyjną,rozlać do butelek i zakorkować.
Nalewki domowe