Zamiast baklavy, robię to ciasto. Moja rodzina je uwielbia

Zamiast baklavy, robię to ciasto. Moja rodzina je uwielbia
Autor: Shutterstock.com Zamiast baklavy, robię to ciasto. Moja rodzina je uwielbia
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Rozsmakuj się w greckich smakach. Tym razem wypróbuj bougatse, czyli grecki wypiek z ciasta filo nadziewany kremem semolinowym i posypany cukrem pudrem oraz cynamonem. To wspaniały i ciekawy pomysł na deser, którego większość z nas jeszcze nie próbowała.

Grecki deser, który zachwyci kremowością. Wystarczy kilka składników

Bougatsa to bez wątpienia jedno z najbardziej charakterystycznych dań greckiej kuchni. W szczególności dużą popularnością cieszy się na północy kraju. Choć może nieco przypominać baklavę, to jednak jest mniej słodka i trochę bardziej "śniadaniowa".

Co ciekawe, to danie, które ma korzenie w kuchni osmańskiej, pierwotnie przygotowywane było z najróżniejszymi rodzajami nadzienia. Zaczynając od słodkich kemów, a na mięsach i warzywach kończąc. To naprawdę uniwersalne danie, które można przygotować na najróżniejsze sposoby.

Do przygotowania tego deseru używamy cieniutkiego ciasta filo, które tworzy idealne warstwy - lekkie i chrupiące. Krem natomiast jest niezwykle delikatny i ma gęstą konsystencję, która świetnie pasuje do kruchego ciasta. Prostota, smak i elegancja - to wszystko składa się na to przepyszne ciasto.

Jeśli więc masz ochotę na ciekawy deser w greckim stylu ten sprawdzi się idealnie. A wcale nie jest trudne w przygotowaniu. Nie ma więc na co czekać i warto wypróbować ten przepis, by zaskoczyć gości i rodzinę.

SKŁADNIKI

  • Na krem:
  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 60 g kaszy manny (drobnej, najlepiej semoliny)
  • 2 żółtka
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka z cytryny
  • Na ciasto:
  • 6–8 arkuszy ciasta filo
  • 80 g roztopionego masła
  • Do posypania:
  • cukier puder
  • cynamon

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondelku zagotowujemy cukier z połową cukru i ekstraktem waniliowym.
  • Stopniowo dosypujemy kaszę mannę, cały czas mieszając.
  • Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło.
  • Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem.
  • Szybko łączymy z pozostałą masą.
  • Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Formę wykładamy pierwszym arkuszem ciasta filo i smarujemy masłem.
  • Powtarzamy 3-4 razy.
  • Nakładamy krem i równamy.
  • Pzykrywamy pozostałymi arkuszami ciasta filo, każde smarując masłem.
  • Brzegi zwijamy do środka, a wierzch nacinamy nożem.
  • Pieczemy około 40 minut.
  • Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem i cynamonem.
Ciasto z owocami bez mąki
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej