Zamiast baklavy, robię to ciasto. Moja rodzina je uwielbia

Dieta wegetariańska
Rozsmakuj się w greckich smakach. Tym razem wypróbuj bougatse, czyli grecki wypiek z ciasta filo nadziewany kremem semolinowym i posypany cukrem pudrem oraz cynamonem. To wspaniały i ciekawy pomysł na deser, którego większość z nas jeszcze nie próbowała.
Grecki deser, który zachwyci kremowością. Wystarczy kilka składników
Bougatsa to bez wątpienia jedno z najbardziej charakterystycznych dań greckiej kuchni. W szczególności dużą popularnością cieszy się na północy kraju. Choć może nieco przypominać baklavę, to jednak jest mniej słodka i trochę bardziej "śniadaniowa".
Co ciekawe, to danie, które ma korzenie w kuchni osmańskiej, pierwotnie przygotowywane było z najróżniejszymi rodzajami nadzienia. Zaczynając od słodkich kemów, a na mięsach i warzywach kończąc. To naprawdę uniwersalne danie, które można przygotować na najróżniejsze sposoby.
Do przygotowania tego deseru używamy cieniutkiego ciasta filo, które tworzy idealne warstwy - lekkie i chrupiące. Krem natomiast jest niezwykle delikatny i ma gęstą konsystencję, która świetnie pasuje do kruchego ciasta. Prostota, smak i elegancja - to wszystko składa się na to przepyszne ciasto.
Jeśli więc masz ochotę na ciekawy deser w greckim stylu ten sprawdzi się idealnie. A wcale nie jest trudne w przygotowaniu. Nie ma więc na co czekać i warto wypróbować ten przepis, by zaskoczyć gości i rodzinę.
SKŁADNIKI
- Na krem:
- 500 ml mleka
- 100 g cukru
- 60 g kaszy manny (drobnej, najlepiej semoliny)
- 2 żółtka
- 50 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka z cytryny
- Na ciasto:
- 6–8 arkuszy ciasta filo
- 80 g roztopionego masła
- Do posypania:
- cukier puder
- cynamon
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondelku zagotowujemy cukier z połową cukru i ekstraktem waniliowym.
- Stopniowo dosypujemy kaszę mannę, cały czas mieszając.
- Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło.
- Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem.
- Szybko łączymy z pozostałą masą.
- Odstawiamy do ostygnięcia.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Formę wykładamy pierwszym arkuszem ciasta filo i smarujemy masłem.
- Powtarzamy 3-4 razy.
- Nakładamy krem i równamy.
- Pzykrywamy pozostałymi arkuszami ciasta filo, każde smarując masłem.
- Brzegi zwijamy do środka, a wierzch nacinamy nożem.
- Pieczemy około 40 minut.
- Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem i cynamonem.