Jak zrobić ciasto filo? Przepis, który zaskoczy Cię prostotą i smakiem!

Jak zrobić ciasto filo? Przepis, który zaskoczy Cię prostotą i smakiem!
Autor: Shutterstock Samodzielne przygotowanie ciasta filo nie jest może skomplikowane ale dość pracochłonne
trudny
40 min
4

Ciasto filo (lub phyllo pastry), czyli "liść" w języku greckim, to wyjątkowo cienkie ciasto przygotowane z mąki, wody i odrobiny oleju. Choć nazwa pochodzi z Grecji, sama technika jego przygotowania wywodzi się z Turcji. Przygotowanie ciasta filo może wydawać się wyzwaniem, ale efekt końcowy – delikatne, chrupiące warstwy – zdecydowanie jest wart wysiłku. Gotowi na kulinarną przygodę?

Czy ciasto filo można rozwałkować używając maszynki do makaronu?

Tak, ciasto filo można rozwałkować za pomocą maszynki do makaronu, a w rzeczywistości jest to świetny sposób, aby uzyskać bardzo cienkie i równe warstwy. Użycie maszynki ułatwia proces rozwałkowywania, co jest szczególnie przydatne, gdy zależy nam na precyzyjnej grubości ciasta.

Kilka wskazówek, jak to zrobić:

Posypuj mąką – zanim włożysz ciasto do maszynki, upewnij się, że jest lekko posypane mąką, aby zapobiec przyklejaniu się.

Rozwałkuj na cienko – maszynka do makaronu pozwala rozwałkować ciasto na naprawdę cienkie warstwy, więc możesz uzyskać efekt podobny do tradycyjnego ciasta filo.

Zachowaj ostrożność – ciasto filo jest delikatne, więc zbyt intensywne rozwałkowywanie lub użycie zbyt dużej ilości mąki może je zniszczyć. Warto stopniowo przechodzić przez maszynkę na coraz cieńsze ustawienia.

Odpoczynek ciasta – po rozwałkowaniu ciasto najlepiej chwilę odpocząć, aby było elastyczniejsze, szczególnie przy rozwałkowywaniu większych ilości.

Maszynka do makaronu jest naprawdę świetnym narzędziem do pracy z ciastem filo, pozwalając na uzyskanie cienkich, równych warstw bez konieczności długotrwałego ręcznego wałkowania i rozciągania.

Przechowywanie ciasta filo

Ciasto filo można przechowywać w lodówce, dobrze owinięte, by nie wysychało. Należy je zużyć w ciągu 24 godzin.

Mrożenie ciasta filo

Należy upewnić się, że ciasto jest ściśle zawinięte, tak by nie dostawało się do niego powietrze. Dozwolony czas mrożenia - do 2 tygodni. Przed użyciem należy ciasto przenieść do temperatury pokojowej na 6-8 godzin.

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki pszennej
  • 6 g soli
  • 330 ml wody, podgrzanej do 50ºC
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • skrobia ziemniaczana do podsypywania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mikserem wymieszać mąkę, sól i wodę. Gdy składniki zaczną się łączyć, wlać oliwę, nadal miksując. Miksować około 3-4 minut, aż ciasto się połączy, będzie miękkie, delikatnie klejące i będzie prawie odchodziło od brzegów miski.
  • Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną skrobią ziemniaczaną, uformować w kulę. Kulę podzielić na mniejsze kawałki, około 60 g każdy, również uformować je w kulki. Ułożyć je na blaszce oprószonej skrobią, w odległości kilku centymetrów od siebie. Przykryć je folią lub ręczniczkiem i pozostawić w chłodnym pomieszczeniu (14-16ºC) na 2 godziny (koniecznie!).
  • Delikatnie oprószyć mąką stolnicę. Jeden kawałek ciasta filo położyć na środku. Rozwałkować go na koło o średnicy 14-16 cm. Od tego momentu kładziemy dłonie pod ciasto i rozciągamy je ostrożnie grzbietami dłoni, uważając, aby nie popękało. Ważne, by pod spodem podsypywać skrobią. Ciasto jest gotowe, gdy ma grubość około 0,5 mm, czyli jest tak cienkie, że można przez nie przeczytać gazetę…
  • Gdy płat ciasta jest gotowy, należy go przykryć delikatnie wilgotnym ręczniczkiem lub folią, aby nie wysychał. Następnie tym sposobem przygotować kolejne płaty ciasta, układać je na sobie po posypaniu wcześniejszego płata skrobią, na końcu przykryć ręczniczkiem lub folią. Nadmiar skrobi z ciasta można usunąć pędzelkiem.
Co to jest ciasto filo? Co można z niego zrobić?
MAG