Jak zrobić ciasto filo? Podajemy przepis Michela Roux
2021-03-29
trudny
40 min
4
Ciasto filo (phyllo pastry), gdzie 'phyllo' oznacza w greckim języku 'liść' to bardzo cienkie ciasto zrobione z mąki, wody i odrobiny oleju. Nazwa jest grecka, lecz sama technika jego wykonania pochodzi z Turcji. Ciasto filo nie należy do najprostszych, jeśli chodzi o jego upieczenie, ale warto spróbować. Podajemy przepis słynnego francuskiego kucharza i restauratora Michela Roux.
Przechowywanie ciasta filo
Ciasto filo można przechowywać w lodówce, dobrze owinięte, by nie wysychało. Należy je zużyć w ciągu 24 godzin.
Mrożenie ciasta filo
Należy upewnić się, że ciasto jest ściśle zawinięte, tak by nie dostawało się do niego powietrze. Dozwolony czas mrożenia - do 2 tygodni. Przed użyciem należy ciasto przenieść do temperatury pokojowej na 6-8 godzin.
SKŁADNIKI
- 400 g mąki pszennej
- 6 g soli
- 330 ml wody, podgrzanej do 50ºC
- 30 ml oliwy z oliwek
- skrobia ziemniaczana do podsypywania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mikserem wymieszać mąkę, sól i wodę. Gdy składniki zaczną się łączyć, wlać oliwę, nadal miksując. Miksować około 3-4 minut, aż ciasto się połączy, będzie miękkie, delikatnie klejące i będzie prawie odchodziło od brzegów miski.
- Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną skrobią ziemniaczaną, uformować w kulę. Kulę podzielić na mniejsze kawałki, około 60 g każdy, również uformować je w kulki. Ułożyć je na blaszce oprószonej skrobią, w odległości kilku centymetrów od siebie. Przykryć je folią lub ręczniczkiem i pozostawić w chłodnym pomieszczeniu (14-16ºC) na 2 godziny (koniecznie!).
- Delikatnie oprószyć mąką stolnicę. Jeden kawałek ciasta filo położyć na środku. Rozwałkować go na koło o średnicy 14-16 cm. Od tego momentu kładziemy dłonie pod ciasto i rozciągamy je ostrożnie grzbietami dłoni, uważając, aby nie popękało. Ważne, by pod spodem podsypywać skrobią. Ciasto jest gotowe, gdy ma grubość około 0,5 mm, czyli jest tak cienkie, że można przez nie przeczytać gazetę…
- Gdy płat ciasta jest gotowy, należy go przykryć delikatnie wilgotnym ręczniczkiem lub folią, aby nie wysychał. Następnie tym sposobem przygotować kolejne płaty ciasta, układać je na sobie po posypaniu wcześniejszego płata skrobią, na końcu przykryć ręczniczkiem lub folią. Nadmiar skrobi z ciasta można usunąć pędzelkiem.