Przepis na ten deser przywiozłam z wakacji w Turcji. Słodkie Şambali smakuje przepysznie

Dieta wegetariańska
Tureckie desery zdobywają coraz więcej fanów w naszym kraju. Nie tylko baklava czy galaretki w cukrze pudrze zwane lokum są już prawdziwymi hitami. Do tego zacnego grona dołączyło Şambali. To pyszny i obłędnie słodki deser zaliczany do tradycyjnych tureckich słodkości. Aby go spróbować, nie trzeba jechać do Turcji, ponieważ z łatwością można go zrobić w domu. Oto prosty przepis na jeden z najlepszych tureckich deserów, czyli Şambali.
Co to jest Şambali?
Şambali to tradycyjny deser kuchni tureckiej. Jest to rodzaj wilgotnego ciasta z semoliny nasączonego niesamowicie słodkim syropem cukrowym. Jest popularny w całej Turcji, a szczególnie w Izmirze. Charakteryzuje się delikatną i lekko ziarnistą konsystencją, przyjemnym aromatem i słodkim smakiem. Często podawany jest z dodatkiem orzeszków ziemnych lub gęstej śmietany.
Z czego zrobić Şambali?
Ten pyszny deser z łatwością można zrobić w domu bez konieczności podróży do Turcji. Şambali przygotowuje się ze składników, które bez problemu można kupić w naszych sklepach. Są dostępne przez cały rok.
Głównym składnikiem jest semolina. Jest to gruboziarnista mąka wytwarzana z pszenicy durum. Charakteryzuje się żółtawym kolorem i lekko orzechowym smakiem. Jest szeroko stosowana w kuchniach na całym świecie, a szczególnie popularna jest w krajach śródziemnomorskich, Bliskiego Wschodu i w Indiach. Dostępna jest także w Polsce. Zamiast semoliny można wykorzystać kaszę mannę.
Co jeszcze jest potrzebne, aby przygotować znakomite Şambali? Lista składników nie jest długa i obejmuje takie produkty jak:
- semolina – można zastąpić ją kaszą manną
- cukier
- jogurt naturalny
- cytryna
- soda oczyszczona
- orzeszki ziemne
Jak zrobić Şambali?
Przepis na turecki deser Şambali nie jest skomplikowany. Każdy może go zrobić samodzielnie w domu i poczuć się jak w gorącej Turcji. Dzięki temu, że przepis został podzielony na kilka prostych kroków, przygotowanie jest jeszcze łatwiejsze. Dużym plusem jest także czas. Deser robi się w kilkanaście minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Şambali najlepiej przygotować w prostokątnej formie o wymiarach 20 cm x 26 cm.
Jak więc zrobić domową wersję Şambali bez podróży do Turcji? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku, a deser wyjdzie już za pierwszym razem i zachwyci smakiem każdego domownika.
- 1. krok – przygotowanie syropu cukrowego
- 2. krok – ubicie jogurtu z cukrem i wymieszanie z sokiem z cytryny i semoliną
- 3. krok – przelanie ciasta do formy, pokrojenie i ułożenie orzeszków ziemnych
- 4. krok – upieczenie Şambali w piekarniku
- 5. krok – nasączenie Şambali syropem cukrowym
SKŁADNIKI
- 3 szklanki cukru
- 2 szklanki semoliny (można zastąpić kaszą manną)
- 2 szklanki wody
- 1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 plasterek cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
dodatkowo:- orzeszki ziemne
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka wlać wodę i wsypać 2 szklanki cukru. Podgrzewać i mieszać, aż cukier się rozpuści. Pod koniec gotowania dodać plasterek cytryny. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Jogurt naturalny ubić z pozostałym cukrem.
- Wlać sok z cytryny wymieszany z sodą oczyszczoną i wymieszać.
- Stopniowo wysypywać semolinę lub kaszę mannę i mieszać, aż składniki się połączą w jednolitą masę.
- Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch.
- Pokroić na równe prostokątne lub kwadratowe kawałki i udekorować orzeszkami ziemnymi.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 40 minut, aż zacznie się rumienić.
- Wyjąć i odstawić na kilka minut, a następnie polać syropem cukrowym. Odstawić, aż ciasto całkowicie ostygnie i wchłonie syrop.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.