Przepis na ten deser przywiozłam z wakacji w Turcji. Słodkie Şambali smakuje przepysznie

Şambali
Autor: Shutterstock Przepis na pyszne Şambali jest łatwy. Deser pasuje na każdą okazję i zawsze się udaje.
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Tureckie desery zdobywają coraz więcej fanów w naszym kraju. Nie tylko baklava czy galaretki w cukrze pudrze zwane lokum są już prawdziwymi hitami. Do tego zacnego grona dołączyło Şambali. To pyszny i obłędnie słodki deser zaliczany do tradycyjnych tureckich słodkości. Aby go spróbować, nie trzeba jechać do Turcji, ponieważ z łatwością można go zrobić w domu. Oto prosty przepis na jeden z najlepszych tureckich deserów, czyli Şambali.

Co to jest Şambali?

Şambali to tradycyjny deser kuchni tureckiej. Jest to rodzaj wilgotnego ciasta z semoliny nasączonego niesamowicie słodkim syropem cukrowym. Jest popularny w całej Turcji, a szczególnie w Izmirze. Charakteryzuje się delikatną i lekko ziarnistą konsystencją, przyjemnym aromatem i słodkim smakiem. Często podawany jest z dodatkiem orzeszków ziemnych lub gęstej śmietany.

Z czego zrobić Şambali?

Ten pyszny deser z łatwością można zrobić w domu bez konieczności podróży do Turcji. Şambali przygotowuje się ze składników, które bez problemu można kupić w naszych sklepach. Są dostępne przez cały rok.

Głównym składnikiem jest semolina. Jest to gruboziarnista mąka wytwarzana z pszenicy durum. Charakteryzuje się żółtawym kolorem i lekko orzechowym smakiem. Jest szeroko stosowana w kuchniach na całym świecie, a szczególnie popularna jest w krajach śródziemnomorskich, Bliskiego Wschodu i w Indiach. Dostępna jest także w Polsce. Zamiast semoliny można wykorzystać kaszę mannę.

Co jeszcze jest potrzebne, aby przygotować znakomite Şambali? Lista składników nie jest długa i obejmuje takie produkty jak:

  • semolina – można zastąpić ją kaszą manną
  • cukier
  • jogurt naturalny
  • cytryna
  • soda oczyszczona
  • orzeszki ziemne

Jak zrobić Şambali?

Przepis na turecki deser Şambali nie jest skomplikowany. Każdy może go zrobić samodzielnie w domu i poczuć się jak w gorącej Turcji. Dzięki temu, że przepis został podzielony na kilka prostych kroków, przygotowanie jest jeszcze łatwiejsze. Dużym plusem jest także czas. Deser robi się w kilkanaście minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Şambali najlepiej przygotować w prostokątnej formie o wymiarach 20 cm x 26 cm.

Jak więc zrobić domową wersję Şambali bez podróży do Turcji? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku, a deser wyjdzie już za pierwszym razem i zachwyci smakiem każdego domownika.

  • 1. krok – przygotowanie syropu cukrowego
  • 2. krok – ubicie jogurtu z cukrem i wymieszanie z sokiem z cytryny i semoliną
  • 3. krok – przelanie ciasta do formy, pokrojenie i ułożenie orzeszków ziemnych
  • 4. krok – upieczenie Şambali w piekarniku
  • 5. krok – nasączenie Şambali syropem cukrowym

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki cukru
  • 2 szklanki semoliny (można zastąpić kaszą manną)
  • 2 szklanki wody
  • 1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 plasterek cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • dodatkowo:
  • orzeszki ziemne

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka wlać wodę i wsypać 2 szklanki cukru. Podgrzewać i mieszać, aż cukier się rozpuści. Pod koniec gotowania dodać plasterek cytryny. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Jogurt naturalny ubić z pozostałym cukrem.
  • Wlać sok z cytryny wymieszany z sodą oczyszczoną i wymieszać.
  • Stopniowo wysypywać semolinę lub kaszę mannę i mieszać, aż składniki się połączą w jednolitą masę.
  • Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch.
  • Pokroić na równe prostokątne lub kwadratowe kawałki i udekorować orzeszkami ziemnymi.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 40 minut, aż zacznie się rumienić.
  • Wyjąć i odstawić na kilka minut, a następnie polać syropem cukrowym. Odstawić, aż ciasto całkowicie ostygnie i wchłonie syrop.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej