Kuchnia turecka - ostra, słodka, pełna niezwykłych aromatów. Jakie są sekrety kuchni tureckiej?
Kuchnia turecka to dziesiątki rodzajów oliwek, mandarynki o słodkim miąższu, wspaniały smak małych bananów, pachnące pomidory, papryka, bakłażany i słodka cebula. Nad tym wszystkim zapachy grillowanego mięsa, herbata z małych szklanek, a gdy zelżeje skwar - talerz fasoli z pomidorami lub kluski z gęstym jogurtem. Poznaj sekrety kuchni tureckiej.
Spis treści
- Czym charakteryzuje się kuchnia turecka?
- Kuchnia turecka - smakowy zawrót głowy
- Kuchnia turecka - Corba, zupa-przysmak
- Kuchnia turecka - bogactwo przystawek
- Kuchnia turecka - bakłażan daniem królewskim
- Kuchnia turecka - kabab czy kebap?
- Kuchnia turecka - słodycze w Turcji jak viagra
- Kuchnia turecka - świąteczny budyń
Czym charakteryzuje się kuchnia turecka?
Kuchnia turecka pełna jest dolm – „granatów” warzywnych nadziewanych farszem z ryżu, mięsa i warzyw, a także gołąbków obtaczanych liśćmi winogron oraz sarmy – czyli potraw zawijanych w chleb lub warzywa . Do nadziewania Turcy używają także popularnego chleba pita.
Kuchnia turecka - smakowy zawrót głowy
Do popularnych i lubianych smaków w Turcji można zaliczyć rzeżuchę, świeżą miętę, szczaw, portulakę, kmin, kminek i oregano. Do potraw stosuje się również czarnuszkę i suszoną morwę. Swoje miejsce w tureckiej kuchni mają też nasiona granatów jako dobry dodatek do mięs, a syrop z tych owoców (nar eksisi) to świetna przyprawa do sałatek z pomidorów i cebuli. Do wypieków i deserów Turcy stosują mahleb, czyli ziarna wiśni wonnej. Jego intensywny smak jest wypadkową migdałów i wiśni. Z kolei szafran używany jest do deserów i pilawów. Desery można doprawić także cynamonem, gałką muszkatołową i goździkami.
Kuchnia turecka - Corba, zupa-przysmak
Turcy są zwolennikami zup, kremów i flaczków (iskembe). Najczęściej zagęszczają je żółtkiem rozbełtanym z sokiem cytryny. Domates to zupa pomidorowa, balik – rybna, bezelye – z zielonego groszku, mercimek – z soczewicy lub orzeźwiająca miętowo-jogurtowa. Warto dodać, że Turcja jest ojczyzną jogurtu, który przygotowuje od tysięcy lat.
Kuchnia turecka - bogactwo przystawek
Bogactwo tureckich smakołyków można poznać zamawiając meze – zestaw przystawek, składający się z owczych serów lub roladek z cienkiego jak pergamin ciasta yufka. A po nich południowy posiłek zwany ogle nemei, jada się wtedy placki z farszami: pide – duże i podłużne, lub lahmacun – mniejsze i cieńsze. Można tez zamówić turecką pizzę, która od włoskiej różni się rodzajem ciasta, a także tym, że jest na niej mniej składników.
Kuchnia turecka - bakłażan daniem królewskim
Turcy cenią sobie warzywa i podają je w bardzo wielu postaciach do każdego posiłku. Jadają je na surowo, a także jako kiszone, duszone i zmiksowane w zupach-kremach. Patlican czyli bakłażan jest Turcji zwany królem warzyw.
Kuchnia turecka - kabab czy kebap?
Prawidłowy zapis to kebap. Jest on kulinarnym symbolem Turcji, choć sami Turcy wcale mięsa nie jedzą. Kebapów jest ponad 200 rodzajów! Można go przyrządzić z baraniną, jagnięciną lub wołowiną (poza wieprzowiną, której w Turcji się nie je). Kebap w języku tureckim oznacz „kęs mięsa”. Mięso do niego marynuje się, dusi, mieli lub formuje w pulpety zwane kofte. Wyrafinowana postać kebapa to danie zwane radość sułtana (hunkar be gendi) – gulasz z jagnięciny w musie z bakłażanów. Ścięte mięso w bułce to doner kebap - mielone mięso, marynowane i grillowane na obracanym rożnie, a następnie krojone w cienkie plastry.
Kuchnia turecka - słodycze w Turcji jak viagra
Polskie ptasie mleczko jest dla Turków raczej mało słodkie. Dla mieszkańców Anatolii słodycze pełnia rolę afrodyzjaku. Twierdzą, że miód, suszone owoce, cukier doskonale działają na męską potencję. Jada się nasączoną miodem baklawę, revani – ciasto z orzechami i syropem pomarańczowym lub cytrynowym, kadayif – ciasto z nitek, również nasączone syropem. Warto dodać, że ciasta przynosi się w prezencie, idąc w gościnę. Uwielbianą przez Polków chałwę Turcy zwykle jadają na stypach (w związku z tradycją). Do popularnych słodkości należą także Turkish Delight, czyli galaretki obtoczone w cukrze, tradycyjnie zwane lokum i rachatłukum. Jest też pismaniye – zwitki słodkich włókien, w fakturze przypominające bawełnę. W Turcji pije się także słodką herbatę z minimalnie dwiema kostkami cukru (popularna jest jabłkowa, bardzo słodka).
Kuchnia turecka - świąteczny budyń
Do najstarszych i najbardziej tradycyjnych deserów należy Asure. Specjalnie przygotowywany i podawany podczas miesiąca religijnego zwanego Asure. W każdym gospodarstwie domowym dba się o to, aby jego olbrzymie ilości wystarczyły dla domowników, gości, a także dla krewnych i sąsiadów.