Zupa pomidorowa na niedzielnym rosole

2021-08-02
Zupa pomidorowa na niedzielnym rosole
Autor: Shutterstock Zupa pomidorowa na niedzielnym rosole to znakomity pomysł na wykorzystanie pozostałości zupy z poprzedniego dnia.
łatwy
20 min
4

Zupa pomidorowa na niedzielnym rosole to szybki sposób na zagospodarowanie resztek jedzenia. Przygotowuje się ją szybko, jest smaczna i pożywna. Podpowiadamy, jak zrobić szybką pomidorówkę na niedzielnym rosole.

SKŁADNIKI

  • 2 litry rosołu
  • 1 opakowanie przecieru pomidorowego lub słoiczek koncentratu (w sezonie na pomidory można użyć świeżo przygotowanego przecieru z ok. kg pomidorów, zagotowanych, odparowanych i przetartych przez sito lub zblendowanych - o ile nie przeszkadzają nam skórki i pestki)
  • 1 małe opakowanie śmietany 18%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rosół podgrzewamy. jeśli nie chcemy, aby pomidorówka była zbyt tłusta, warto najpierw z jeszcze zimnego rosołu zdjąć warstewkę tłuszczu.
  • Do podgrzanego rosołu dodajemy pomidory, zagotowujemy.
  • Zupę zaprawiamy śmietaną roztrzepaną z niewielką ilością gorącej zupy.
  • Zupę można podać z makaronem do rosołu, ale świetnie smakuje ze świderkami lub z ryżem.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.

Polecamy także: Zupa pomidorowa w 3 minuty: przepis na szybką pomidorowąTajemnica idealnej zupy pomidorowej z ryżemZupa pomidorowa na oliwieKrem pomidorowy z parmezanem

Zobacz także: 6 błędów najczęściej popełnianych podczas gotowania zupy POMIDOROWEJ