Zupa pomidorowa na niedzielnym rosole
2022-05-16
łatwy
20 min
4
Zupa pomidorowa na niedzielnym rosole to szybki sposób na zagospodarowanie resztek jedzenia. Przygotowuje się ją szybko, jest smaczna i pożywna. Podpowiadamy, jak zrobić szybką pomidorówkę na niedzielnym rosole.
SKŁADNIKI
- 2 litry rosołu
- 1 opakowanie przecieru pomidorowego lub słoiczek koncentratu (w sezonie na pomidory można użyć świeżo przygotowanego przecieru z ok. kg pomidorów, zagotowanych, odparowanych i przetartych przez sito lub zblendowanych - o ile nie przeszkadzają nam skórki i pestki)
- 1 małe opakowanie śmietany 18%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rosół podgrzewamy. jeśli nie chcemy, aby pomidorówka była zbyt tłusta, warto najpierw z jeszcze zimnego rosołu zdjąć warstewkę tłuszczu.
- Do podgrzanego rosołu dodajemy pomidory, zagotowujemy.
- Zupę zaprawiamy śmietaną roztrzepaną z niewielką ilością gorącej zupy.
- Zupę można podać z makaronem do rosołu, ale świetnie smakuje ze świderkami lub z ryżem.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.
Polecamy także: Zupa pomidorowa w 3 minuty: przepis na szybką pomidorową, Tajemnica idealnej zupy pomidorowej z ryżem, Zupa pomidorowa na oliwie, Krem pomidorowy z parmezanem
Zobacz także: 6 błędów najczęściej popełnianych podczas gotowania zupy POMIDOROWEJ