Zupa pomidorowa na oliwie: przepis na polską zupę w wersji śródziemnomorskiej

2021-03-29
Zupa pomidorowa na oliwie
Autor: Shutterstock Zupa pomidorowa na oliwie - klasyk polskiej kuchni w wersji śródziemnomorskiej.
łatwy
35 min
4

Zupa pomidorowa - tradycyjnie podaje się ją z nieśmiertelnym makaronem lub ryżem, zaprawiona śmietaną. My jednak proponujemy jej alternatywną wersję - zupę pomidorową gotowaną na sposób śródziemnomorski. Taka zupa będzie pyszna i niebanalna!

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg pomidorów (najlepsze są jajowate) lub naturalny przecier pomidorowy tzw. passata albo pomidory z puszki pelati
  • 3-4 łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • sól, pieprz, świeża bazylia
  • makaron ugotowany al dente

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić.
  • Wlać do rondla oliwę, podgrzać, włożyć pomidory, całość posolić i ddusić pod przykryciem.
  • Gdy pomidory będą miękkie, zmiksować je blenderem lub przetrzeć przez sitko.
  • Dodać bulion i popieprzyć.
  • Zupa ma być dość zawiesista. Podawać z makaronem, posypaną porwanymi listkami bazylii.