Już nie smażę zwykłych naleśników. Od kiedy znam ten przepis, robię je tak jak Łotysze

naleśniki po łotewsku
Autor: Shutterstock Tak dobrych naleśników na słodko jeszcze nie jadłeś. Sekretem ich smaku są te owoce.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Są pyszne, aromatyczne i w sam raz słodkie. Wyróżniają się nie tylko znakomitym smakiem, ale i dodatkiem, który zachwyca. W środku skrywają niespodziankę w postaci startych jabłek. Naleśniki po łotewsku to prawdziwy przysmak, który bez problemu można zrobić w domu. Oto prosty i sprawdzony przepis na naleśniki z jabłkami, którymi zajadają się Łotysze.

Czym są naleśniki po łotewsku?

Przepis na pełne smaku i aromatu naleśniki, na które przepis znajdziecie poniżej, pochodzi z Łotwy. Warto go sprawdzić, ponieważ danie zachwyca pod każdym względem. Naleśniki po łotewsku są pyszne i aromatyczne. Składnikiem, który sprawia, że smakują tak dobrze, są jabłka. Dodaje się je starte na tarce bezpośrednio do ciasta. Dzięki temu zyskują obłędny smak i aromat. Potrawę podaje się na słodko z różnymi dodatkami, które podkręcają jej smak. Sprawdzą się prażone jabłka lub dżem jabłkowy, miód, cynamon czy cukier puder. Łotysze serwują te wyborne naleśniki na śniadanie i deser.

Z czego zrobić naleśniki po łotewsku?

Wyśmienite naleśniki po łotewsku robi się z prostych składników, które z łatwością można kupić w naszych sklepach. Są dostępne przez cały rok, a ich cena nie jest zbyt wygórowana. Lista składników jest w miarę krótka. Znalazły się więc na niej:

  • jabłka
  • składniki mokre – jajka, śmietanka o zawartości tłuszczu 20 proc., mleko, masło, ocet
  • składniki suche – mąka pszenna, cukier, soda oczyszczona

Jak zrobić naleśniki po łotewsku?

Przepis na pyszne naleśniki z dodatkiem tartych jabłek pochodzi z Łotwy. Aby ich spróbować, wcale nie trzeba jechać do tego bałtyckiego kraju. Bez problemu można je zrobić w domu, nawet zaraz. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe i nie zajmuje tak dużo czasu. Dzięki temu, że białka należy ubić na sztywną pianę, naleśniki są lekkie i puszyste. Ten prosty trik sprawia, że ciasto łatwiej się wiąże, a naleśniki zyskują idealną konsystencję.

Jak więc usmażyć furę znakomitych naleśników po łotewsku, których smak wzbogacają jabłka? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie, a wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci.

  • 1. krok – wymieszanie składników mokrych
  • 2. krok – połączenie składników mokrych z suchymi
  • 3. krok – ubicie białek na sztywną pianę
  • 4. krok – wymieszanie ciasta z ubitymi białkami i startymi jabłkami
  • 5. krok – usmażenie naleśników po łotewsku na patelni

SKŁADNIKI

  • 2 jabłka
  • 1 szklanka śmietanki 20%
  • 160 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 30 g roztopionego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki octu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka wymieszać ze śmietanką, mlekiem, cukrem, roztopionym masłem i octem, aż połączą się w jednolitą masę.
  • Stopniowo wysypywać mąkę z sodą oczyszczoną i mieszać do połączenia.
  • Dodać starte na obrane i starte na tarce jabłka i wymieszać.
  • Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto.
  • Na patelni rozgrzać olej. Nakładać porcje ciasta i smażyć naleśniki z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.
  • Podawać na ciepło z prażonymi jabłkami lub dżemem jabłkowym, oprószone cukrem pudrem i cynamonem oraz skropione miodem.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej