Już nie smażę zwykłych naleśników. Od kiedy znam ten przepis, robię je tak jak Łotysze

Dieta wegetariańska
Są pyszne, aromatyczne i w sam raz słodkie. Wyróżniają się nie tylko znakomitym smakiem, ale i dodatkiem, który zachwyca. W środku skrywają niespodziankę w postaci startych jabłek. Naleśniki po łotewsku to prawdziwy przysmak, który bez problemu można zrobić w domu. Oto prosty i sprawdzony przepis na naleśniki z jabłkami, którymi zajadają się Łotysze.
Czym są naleśniki po łotewsku?
Przepis na pełne smaku i aromatu naleśniki, na które przepis znajdziecie poniżej, pochodzi z Łotwy. Warto go sprawdzić, ponieważ danie zachwyca pod każdym względem. Naleśniki po łotewsku są pyszne i aromatyczne. Składnikiem, który sprawia, że smakują tak dobrze, są jabłka. Dodaje się je starte na tarce bezpośrednio do ciasta. Dzięki temu zyskują obłędny smak i aromat. Potrawę podaje się na słodko z różnymi dodatkami, które podkręcają jej smak. Sprawdzą się prażone jabłka lub dżem jabłkowy, miód, cynamon czy cukier puder. Łotysze serwują te wyborne naleśniki na śniadanie i deser.
Z czego zrobić naleśniki po łotewsku?
Wyśmienite naleśniki po łotewsku robi się z prostych składników, które z łatwością można kupić w naszych sklepach. Są dostępne przez cały rok, a ich cena nie jest zbyt wygórowana. Lista składników jest w miarę krótka. Znalazły się więc na niej:
- jabłka
- składniki mokre – jajka, śmietanka o zawartości tłuszczu 20 proc., mleko, masło, ocet
- składniki suche – mąka pszenna, cukier, soda oczyszczona
Jak zrobić naleśniki po łotewsku?
Przepis na pyszne naleśniki z dodatkiem tartych jabłek pochodzi z Łotwy. Aby ich spróbować, wcale nie trzeba jechać do tego bałtyckiego kraju. Bez problemu można je zrobić w domu, nawet zaraz. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe i nie zajmuje tak dużo czasu. Dzięki temu, że białka należy ubić na sztywną pianę, naleśniki są lekkie i puszyste. Ten prosty trik sprawia, że ciasto łatwiej się wiąże, a naleśniki zyskują idealną konsystencję.
Jak więc usmażyć furę znakomitych naleśników po łotewsku, których smak wzbogacają jabłka? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie, a wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci.
- 1. krok – wymieszanie składników mokrych
- 2. krok – połączenie składników mokrych z suchymi
- 3. krok – ubicie białek na sztywną pianę
- 4. krok – wymieszanie ciasta z ubitymi białkami i startymi jabłkami
- 5. krok – usmażenie naleśników po łotewsku na patelni
SKŁADNIKI
- 2 jabłka
- 1 szklanka śmietanki 20%
- 160 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 3 jajka
- 30 g roztopionego masła
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki octu
- szczypta soli
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka wymieszać ze śmietanką, mlekiem, cukrem, roztopionym masłem i octem, aż połączą się w jednolitą masę.
- Stopniowo wysypywać mąkę z sodą oczyszczoną i mieszać do połączenia.
- Dodać starte na obrane i starte na tarce jabłka i wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto.
- Na patelni rozgrzać olej. Nakładać porcje ciasta i smażyć naleśniki z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.
- Podawać na ciepło z prażonymi jabłkami lub dżemem jabłkowym, oprószone cukrem pudrem i cynamonem oraz skropione miodem.