Zamiast kupować nugat, robię go w domu. Włoski torrone z tymi dodatkami smakuje obłędnie

Dieta wegetariańska
Nugat torrone z dodatkiem migdałów i orzechów pistacjowych to przepyszna włoska słodka przekąska, która dosłownie rozpływa się w ustach. Chociaż ten obłędny przysmak jest dostępny w wielu sklepach, z łatwością można zrobić go w domu. Dowiedzcie się, czym jest nugat i jaka jest jego historia. Poznajcie prosty przepis na domowy biały nugat torrone z migdałami i pistacjami, który podbije każde podniebienie.
Co to jest nugat?
Nugat to słodki deser lub przekąska. Wyróżnia się kremową i ciągnącą konsystencją oraz słodkim orzechowym smakiem. Przygotowuje się go z cukru, miodu, białek jaj kurzych z dodatkiem aromatów. Smak nugatu podkręcają orzechy całe lub posiekane oraz suszone owoce. Najczęściej nugat wzbogaca się migdałami, pistacjami, orzechami włoskimi lub laskowymi, morelami, śliwkami, figami czy żurawiną. To pyszna i obłędnie słodka przekąska oraz składnik innych słodkich wypieków. Nugat dodaje się do ciast, ciasteczek, deserów i czekolady. Prosty przepis na nugat biały z orzechami i pistacjami znajdziecie poniżej.
Istnieją różne rodzaje nugatu. Dzieli się je w zależności od proporcji składników i dodatków. Dwa główne typy to:
- biały nugat – zwany torrone charakteryzuje się dużą zawartością białek jaj kurzych i miodu, jasnym kolorem i puszystą konsystencją
- ciemny nugat – zawiera więcej karmelu i orzechów, ma ciemniejszy kolor i bardziej intensywny smak
Z jakiego kraju pochodzi nugat?
Nugat, jaki znamy dziś, wywodzi się z Bliskiego Wschodu i krajów śródziemnomorskich. Prawdopodobnie powstał w Persji, czyli na terenach dzisiejszego Iranu. Receptury na słodkie wyroby z miodem, orzechami i białkami jaj istniały już tam w czasach starożytnych. Przepis na nugat powędrował z Persji do innych krajów arabskich, a następnie do Europy. Szczególną popularność zdobył do Hiszpanii i Włoszech, gdzie powstały regionalne odmiany, takie jak hiszpański turrón i włoski torrone.
Jak zrobić nugat torrone z migdałami i pistacjami?
Chociaż w sklepach dostępne są gotowe nugaty w różnych wersjach, ten słodki przysmak można łatwo i szybko przygotować w domowych warunkach. Przepis na włoski biały nugat torrone z dodatkiem migdałów i orzechów pistacjowych nie jest skomplikowany. Lista składników nie jest długa, a wszystkie produkty można kupić w naszych sklepach przez cały rok.
Warto pamiętać, że im dłużej masa białkowa będzie się gotować, tym nugat będzie twardszy i mniej ciągnący. Po przygotowaniu należy odstawić torrone z migdałami i pistacjami na całą noc. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Jak więc zrobić włoski nugat torrone z migdałami i pistacjami w domowym wydaniu? Wystarczy dobry przepis, kilka produktów i trochę wolnego czasu. Postępując według tego przepisu krok po kroku, nugat uda się i będzie smakował wybornie.
- 1. krok – przygotowanie syropu z miodu i cukru
- 2. krok – ubicie białek ze szczyptą soli i ekstraktem waniliowym
- 3. krok – połączenie piany z białek z syropem
- 4. krok – przelanie masy białkowej na patelnię, wymieszanie z migdałami i pistacjami i gotowanie 10 minut
- 5. krok – ułożenie w formie wafli, przełożenie masy i przykrycie waflami
- 6. krok – odstawienie nugatu torrone na całą noc
SKŁADNIKI
- 1 szklanka cukru
- 180 g orzechów pistacjowych bez łupin
- 100 g migdałów blanszowanych
- 3/4 szklanki miodu
- 2 białka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
dodatkowo:- cienkie wafle lub andruty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Migdały delikatnie uprażyć na suchej patelni. Odstawić do ostygnięcia.
- Do rondelka wsypać cukier i wlać miód. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Często mieszać.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i ekstraktem waniliowym.
- Cały czas ubijając, wąskim strumieniem wlewać gorący syrop. Miksować do połączenia, tak aby nie było grudek.
- Kiedy składniki się połączą, przełożyć na dużą patelnię. Wsypać migały i pistacje. Wymieszać i podgrzewać na małym ogniu około 10 minut, aż masa zgęstnieje. Cały czas mieszać.
- Formę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć wafle lub andruty i wyłożyć masę. Wierzch wyrównać i przykryć pozostałymi waflami.
- Formę pozostawić w temperaturze pokojowej na kilka godzin lub całą noc.
- Przed podaniem pokroić na mniejsze porcje.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.