Zamiast kupować nugat, robię go w domu. Włoski torrone z tymi dodatkami smakuje obłędnie

nugat torrone z migdałami i pistacjami
Autor: Peter Bocklandt/ Shutterstock
łatwy
20 min
8

Dieta wegetariańska

Nugat torrone z dodatkiem migdałów i orzechów pistacjowych to przepyszna włoska słodka przekąska, która dosłownie rozpływa się w ustach. Chociaż ten obłędny przysmak jest dostępny w wielu sklepach, z łatwością można zrobić go w domu. Dowiedzcie się, czym jest nugat i jaka jest jego historia. Poznajcie prosty przepis na domowy biały nugat torrone z migdałami i pistacjami, który podbije każde podniebienie.

Co to jest nugat?

Nugat to słodki deser lub przekąska. Wyróżnia się kremową i ciągnącą konsystencją oraz słodkim orzechowym smakiem. Przygotowuje się go z cukru, miodu, białek jaj kurzych z dodatkiem aromatów. Smak nugatu podkręcają orzechy całe lub posiekane oraz suszone owoce. Najczęściej nugat wzbogaca się migdałami, pistacjami, orzechami włoskimi lub laskowymi, morelami, śliwkami, figami czy żurawiną. To pyszna i obłędnie słodka przekąska oraz składnik innych słodkich wypieków. Nugat dodaje się do ciast, ciasteczek, deserów i czekolady. Prosty przepis na nugat biały z orzechami i pistacjami znajdziecie poniżej.

Istnieją różne rodzaje nugatu. Dzieli się je w zależności od proporcji składników i dodatków. Dwa główne typy to:

  • biały nugat – zwany torrone charakteryzuje się dużą zawartością białek jaj kurzych i miodu, jasnym kolorem i puszystą konsystencją
  • ciemny nugat – zawiera więcej karmelu i orzechów, ma ciemniejszy kolor i bardziej intensywny smak

Z jakiego kraju pochodzi nugat?

Nugat, jaki znamy dziś, wywodzi się z Bliskiego Wschodu i krajów śródziemnomorskich. Prawdopodobnie powstał w Persji, czyli na terenach dzisiejszego Iranu. Receptury na słodkie wyroby z miodem, orzechami i białkami jaj istniały już tam w czasach starożytnych. Przepis na nugat powędrował z Persji do innych krajów arabskich, a następnie do Europy. Szczególną popularność zdobył do Hiszpanii i Włoszech, gdzie powstały regionalne odmiany, takie jak hiszpański turrón i włoski torrone.

Jak zrobić nugat torrone z migdałami i pistacjami?

Chociaż w sklepach dostępne są gotowe nugaty w różnych wersjach, ten słodki przysmak można łatwo i szybko przygotować w domowych warunkach. Przepis na włoski biały nugat torrone z dodatkiem migdałów i orzechów pistacjowych nie jest skomplikowany. Lista składników nie jest długa, a wszystkie produkty można kupić w naszych sklepach przez cały rok.

Warto pamiętać, że im dłużej masa białkowa będzie się gotować, tym nugat będzie twardszy i mniej ciągnący. Po przygotowaniu należy odstawić torrone z migdałami i pistacjami na całą noc. Najlepiej smakuje następnego dnia.

Jak więc zrobić włoski nugat torrone z migdałami i pistacjami w domowym wydaniu? Wystarczy dobry przepis, kilka produktów i trochę wolnego czasu. Postępując według tego przepisu krok po kroku, nugat uda się i będzie smakował wybornie.

  • 1. krok – przygotowanie syropu z miodu i cukru
  • 2. krok – ubicie białek ze szczyptą soli i ekstraktem waniliowym
  • 3. krok – połączenie piany z białek z syropem
  • 4. krok – przelanie masy białkowej na patelnię, wymieszanie z migdałami i pistacjami i gotowanie 10 minut
  • 5. krok – ułożenie w formie wafli, przełożenie masy i przykrycie waflami
  • 6. krok – odstawienie nugatu torrone na całą noc

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka cukru
  • 180 g orzechów pistacjowych bez łupin
  • 100 g migdałów blanszowanych
  • 3/4 szklanki miodu
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

  • dodatkowo:
  • cienkie wafle lub andruty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Migdały delikatnie uprażyć na suchej patelni. Odstawić do ostygnięcia.
  • Do rondelka wsypać cukier i wlać miód. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Często mieszać.
  • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i ekstraktem waniliowym.
  • Cały czas ubijając, wąskim strumieniem wlewać gorący syrop. Miksować do połączenia, tak aby nie było grudek.
  • Kiedy składniki się połączą, przełożyć na dużą patelnię. Wsypać migały i pistacje. Wymieszać i podgrzewać na małym ogniu około 10 minut, aż masa zgęstnieje. Cały czas mieszać.
  • Formę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć wafle lub andruty i wyłożyć masę. Wierzch wyrównać i przykryć pozostałymi waflami.
  • Formę pozostawić w temperaturze pokojowej na kilka godzin lub całą noc.
  • Przed podaniem pokroić na mniejsze porcje.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej