Faworki - łatwo i bezproblemowo. Jak zrobić faworki szybko?

2024-01-05
Lem
Faworki - szybko i bezproblemowo. Przepis na tłusty czwartek
Autor: Shutterstock.com Faworki - szybko i bezproblemowo. Przepis na tłusty czwartek
średni
30 min
4

Faworki - szybko i bezproblemowo! Zdążycie je zrobić po powrocie z pracy, a na wieczór w Tłusty Czwartek będą idealne. Zaproście znajomych na ucztę, a my wam podpowiemy, jak zrobić faworki szybko!

Faworki, znane również jako chrust czy angel wings, to tradycyjne polskie smażone ciastka, które są szczególnie popularne podczas karnawału i obchodzenia Tłustego Czwartku. Są to cienkie paski ciasta, które są smażone na głębokim oleju, a następnie posypane cukrem pudrem.

Składniki do faworków obejmują mąkę, jajka, masło, cukier, sól i czasem śmietanę. Ciasto jest wyrabiane, bite wałkiem, by je napowietrzyć, a następnie cienko rozwałkowywane przed pokrojeniem na kształt pasków lub rombów. Gotowe kawałki ciasta są smażone na głębokim oleju, aż stają się złote i chrupiące. Po usmażeniu są posypywane obficie cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.

Faworki są tradycyjnie spożywane w okresie karnawału i związane z Tłustym Czwartkiem, który jest dniem poprzedzającym Wielki Post. W Polsce są one również popularne podczas innych uroczystości, jak np. wesela, czy rodzinne spotkania. Ich nazwa "faworki" jest używana głównie w Polsce, natomiast w innych krajach mogą być znane pod różnymi nazwami w zależności od regionu.

Zobacz GALERIĘ - faworki, chrusty, chruściki - 10 genialnych przepisów

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy 4 żółtka, śmietanę i łyżkę spirytusu. Ciasto musimy teraz zagnieść na jednolitą masę, a także dobrze ,,zbić" je wałkiem.
  • Ciasto cienko rozwałkowujemy (pamiętając o tym, by podsypywać je mąką), kroimy na paski, potem na 15 cm prostokąty.
  • W każdym kawałku robimy dziurkę w środku i jeden koniec przeplatamy przez nacięcie.
  • Faworki smażymy tak, jak pączki - w temperaturze 180 st. C na szerokiej patelni do momentu, aż będą złote.
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek
Lem