Faworki - szybko i bezproblemowo. Przepis na tłusty czwartek

Faworki - szybko i bezproblemowo. Przepis na tłusty czwartek
Autor: Shutterstock Faworki  to typowo polski karnawałowy przysmak
średni
30 min
4

Faworki - szybko i bezproblemowo! Zdążycie je zrobić po powrocie z pracy, a na wieczór w tłusty czwartek będą idealne. Zaproście znajomych na ucztę!

Polecamy też:

Faworki lane - przepis dla niecierpliwych i zabieganych

Kruche faworki ze śmietaną

Faworki na pianie: przepis na chrust nie wymagający ubijania

Faworki na piwie: przepis na karnawałowy chrust

Puszyste faworki na kefirze: przepis na rosyjskie taratuszki

Faworki z ziemniaków: przepis na przekąskę imprezową

Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy 4 żółtka, śmietanę i łyżkę spirytusu. Ciasto musimy teraz zagnieść na jednolitą masę, a także dobrze ,,zbić" ciasto wałkiem.
  • Ciasto cienko rozwałkowujemy (pamiętając o tym, by podsypywać je mąką), kroimy na paski, potem na prostokąty. W każdym kawałku robimy dziurkę w środku i jeden koniec przeplatamy przez nacięcie.
  • Faworki smażymy tak, jak pączki - w temperaturze 180 st. C na szerokiej patelni do momentu, aż będą złote.