Miękkie ciasteczka cukrowe z Earl Grey. Idealne do popołudniowej herbaty

Dieta wegetariańska
Proste w przygotowaniu, pięknie pachnące i delikatne. Mięciutkie ciasteczka cukrowe o smaku Earl Grey to idealny sposób na aromatyczny deser, który łączy w sobie wspaniały smak herbaty i słodycz ciasteczek. A jego przygotowanie nie powinno nikomu sprawić większego problemu. Przygotuj je w kilka chwil.
Aromatyczne ciasteczka na popołudnie
Ciasteczka cukrowe Earl Gray to wariacja klasycznych, popularnych w Stanach Zjednoczonych, sugar cookies. Nasze słodkości wychodzą lekko wilgotne, mięciutkie i delikatne. Jednak dzięki dodatkowi herbaty mają one charakterystyczny aromat, który uwielbiają miliony.
Choć ilość masła w tym przepisie może niektórych zaskakiwać, to jednak to właśnie to ma największy wpływ na upewnienie się, że nasze ciasteczka nie wyjdą suche. Natomiast dodanie zmielonych liści herbaty sprawia, że jej smak jest głębszy i intensywniejszy.
Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Ciasteczka idealne
Lekko chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku - to idealny sposób na aromatyczne ciasteczka dla każdego. Ich przygotowanie naprawdę nie powinno sprawić nikomu problemu a zapewniamy, ze ich smak wynagrodzi wszelki możliwy trud, jaki możemy napotkać.
Nasze ciasteczka wychodzą słodkie, jednak nieprzytłaczające. Możemy podawać je z herbatą lub same w sobie. Ciekawym pomysłem możemy być również obtoczenie ich w cukrze przed pieczeniem lub polanie cytrynowym lukrem po upieczeniu.
SKŁADNIKI
- 200 g masła miękkiego
- 150 g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 270 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2–3 torebki herbaty Earl Grey
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Torebki z herbata otwieramy i mielimy na drobno w malakserze, młynku do kawy czy w moździerzu.
- Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
- Dodajemy jajko, żółtko i wanilię.
- Krótko miksujemy.
- Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i zmieloną herbatę.
- Całość mieszamy.
- Zwilżonymi dłońmi formujemy kulki.
- Układamy dla blaszce.
- Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.
- Po upieczeniu zostawiamy na blaszce około 5 minut.