Jak zrobić lukier cytrynowy? Wystarczą 2 składniki i 5 minut pracy

jak zrobić lukier cytrynowy
Autor: Shutterstock Jak zrobić lukier cytrynowy? Wystarczą 2 składniki i 5 minut pracy
łatwy
5 min
1

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Lukier cytrynowy to doskonała ozdoba ciast, ciasteczek i innych słodkich wypieków. To słodki i orzeźwiający dodatek, który bardzo prosto i szybko można zrobić w domu. Do jego przygotowania wystarczą jedynie dwa składniki. Dowiedźcie się, jak zrobić pyszny lukier do ciasta z cytrynową nutą.

Jak zrobić lukier cytrynowy?

Lukier przygotowuje się z dwóch składników. Do przesianego cukru pudru wlewa się jedną łyżkę soku z cytryny. Następnie składniki trzeba dokładnie utrzeć łyżką. Konsystencja powinna być jednolita i gładka. Lukier do ciasta jest już gotowy i można dekorować nim domowe wypieki.

Przepis na lukier cytrynowy

  • To łatwy przepis na słodki i cytrynowy dodatek do najróżniejszych wypieków.
  • Czas przygotowania lukru to nie więcej niż pięć minut.
  • Na liście składników znajdują się dwa produkty. Cukier puder i sok z cytryny są dostępne przez cały rok.
  • Sok z cytryny dobrze jest przecedzić przez drobne sitko, aby był klarowny i nie zawierał kawałeczków miąższu.
  • Do lukru można dodać kilka kropli barwnika spożywczego. W ten sposób powstanie lukier w pięknych kolorach.
  • Jeżeli do lukru doda się trochę więcej soku cytrynowego, powstanie doskonała polewa do pączków.
  • Na ciepłych ciastach i ciasteczkach lukier zastyga szybko.

Do czego używać lukru cytrynowego?

To doskonały dodatek do wielu wypieków. Sprawdzi się jako ozdoba wielkanocnych mazurków i babek. Można dekorować nim ciasta drożdżowe i małe słodkie bułeczki. Idealnie pasuje do najróżniejszych domowych ciast z owocami. To pomysł na ozdobienie pierniczków, maślanych ciasteczek czy owocowych babeczek. Ten lukier ozdobi też wielkanocną lub codzienną babkę.

Zajrzyj do naszej galerii pod materiałem wideo i zobacz nasze najlepsze przepisy na babki piaskowe.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukier puder przesiać do miski.
  • Wlać sok z cytryny i dokładnie utrzeć łyżką, aż powstanie gładka i jednolita masa.
  • Używać do dekoracji ciast, ciasteczek i innych słodkich wypieków.
Beszamel - lukier, który nie spływa
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej