Jak zrobić lukier cytrynowy? Wystarczą 2 składniki i 5 minut pracy
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Lukier cytrynowy to doskonała ozdoba ciast, ciasteczek i innych słodkich wypieków. To słodki i orzeźwiający dodatek, który bardzo prosto i szybko można zrobić w domu. Do jego przygotowania wystarczą jedynie dwa składniki. Dowiedźcie się, jak zrobić pyszny lukier do ciasta z cytrynową nutą.
Jak zrobić lukier cytrynowy?
Lukier przygotowuje się z dwóch składników. Do przesianego cukru pudru wlewa się jedną łyżkę soku z cytryny. Następnie składniki trzeba dokładnie utrzeć łyżką. Konsystencja powinna być jednolita i gładka. Lukier do ciasta jest już gotowy i można dekorować nim domowe wypieki.
Przepis na lukier cytrynowy
- To łatwy przepis na słodki i cytrynowy dodatek do najróżniejszych wypieków.
- Czas przygotowania lukru to nie więcej niż pięć minut.
- Na liście składników znajdują się dwa produkty. Cukier puder i sok z cytryny są dostępne przez cały rok.
- Sok z cytryny dobrze jest przecedzić przez drobne sitko, aby był klarowny i nie zawierał kawałeczków miąższu.
- Do lukru można dodać kilka kropli barwnika spożywczego. W ten sposób powstanie lukier w pięknych kolorach.
- Jeżeli do lukru doda się trochę więcej soku cytrynowego, powstanie doskonała polewa do pączków.
- Na ciepłych ciastach i ciasteczkach lukier zastyga szybko.
Do czego używać lukru cytrynowego?
To doskonały dodatek do wielu wypieków. Sprawdzi się jako ozdoba wielkanocnych mazurków i babek. Można dekorować nim ciasta drożdżowe i małe słodkie bułeczki. Idealnie pasuje do najróżniejszych domowych ciast z owocami. To pomysł na ozdobienie pierniczków, maślanych ciasteczek czy owocowych babeczek. Ten lukier ozdobi też wielkanocną lub codzienną babkę.
Zajrzyj do naszej galerii pod materiałem wideo i zobacz nasze najlepsze przepisy na babki piaskowe.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukier puder przesiać do miski.
- Wlać sok z cytryny i dokładnie utrzeć łyżką, aż powstanie gładka i jednolita masa.
- Używać do dekoracji ciast, ciasteczek i innych słodkich wypieków.