Leniwe ciasto drożdżowe
2021-03-29
łatwy
120 min
4
Leniwe ciasto drożdżowe kusi prostotą wykonania. Mimo, że można je przygotować szybko, nie ustępuje smakiem temu, zrobionemu w tradycyjny sposób. I zawsze się udaje.
Zobacz też: Tajemnica idealnego ciasta drożdżowego
SKŁADNIKI
- 5 jajek
- szklanka cukru
- 80 g drożdży
- szklanka mleka
- 200 g tłuszczu
- 4 szklanki mąki
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka roztrzepać w misce, dodać cukier o dokładnie rozmieszać trzepaczką
- Dodać ciepłe mleko i stopiony tłuszcz i dokładnie wymieszać.
- Gdy masa przestygnie dodać pokruszone drożdże i pozostawić do wyrośnięcia.
- Dodać sól i aromat oraz mąkę, wyrobić łyżką i od razu przełożyć do formy.
- Piec w piekarniku w 180 stopniach C. Przestudzić w formie.