Kiedy mam purée z dyni, robię te ciasteczka. Smakują niesamowicie

Dieta wegetariańska
Aromatyczne dyniowe ciasteczka, które idealnie się sprawdzą na jesienny sezon. Są delikatne, miękkie i przełożone przepysznym kremem. Rozkoszuj się tymi przepysznymi ciasteczkami popijając herbatkę lub gorącą czekoladę. Tego przepisu nikt nie zapomni.
Aromatyczne ciasteczka z kremem. Gotowe w kilka chwil
Przepyszne dyniowe ciasteczka przekładane kremem to idealny sposób na jesienną, słodką przekąskę. Są one inspirowane popularnymi w Ameryce Whoopies. Nasze ciasteczka wychodzą miękkie, puszyste i przy okazji wypełnione przepysznym kremem. To naprawdę słodkość dla każdego.
Co więcej, nasze ciasteczka są wypełnione dynią i przyprawami, dzięki czemu są niezwykle aromatyczne i rozkochają w sobie każdego, kto ich spróbuje. Rozgrzewające przyprawy korzenne sprawiają, że nasze ciasteczka smakuje wyśmienicie. Jeśli chcemy możemy też sięgnąć po prostu po gotową przyprawę do piernika.
Do tego wszystkiego nie można zapomnieć o przepysznym kremie z serka śmietankowego, który idealnie przełamuje smak naszych ciastek. A wszystko to w zaledwie kilku krochach.
Nasz deser to wspaniały pomysł do jesiennej herbaty czy kawy. Smakują wyśmiejcie, a ich przygotowanie nikomu nie powinny sprawić problemu. Wystarczy kilka prostych składników i chwila czasu, by móc się rozkoszować tymi aromatycznymi ciastkami. Przygotuj je już dziś!
SKŁADNIKI
- Na ciastka:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 0,5 szklanki miękkiego masła
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 0,5 szklanki białego cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka purée z dyni
- Na krem:
- 200 g serka śmietankowego
- 60 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy.
- W osobnej misce ucieramy masło z cukrami na puszystą masę.
- Dodajemy jajko i wanilię - całość miksujemy.
- Dodajemy purée z dyni i mieszamy.
- Suche składniki dodajemy do mokrych.
- Porcje ciasta wykładamy na blachę za pomocą łyżeczki.
- Pieczemy około 10 minut.
- Studzimy na kratce.
- Masło ubijamy z serkiem śmietankowym.
- Dodajemy cukier i wanilię.
- Na jedno ciasto wykładamy porcje kremu i przykrywamy drugim ciastkiem.
- Przechowujemy w lodówce.