Ciasteczka twarogowe z cukrem. Uzależniająco pyszne, znikają błyskawicznie

cistaeczka twarogow z cukrem
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
6

Rozpływające się w ustach ciasteczka twarogowe oprószone cukrem to pomysł na słodką przekąskę, która będzie smakować zawsze i każdemu. Są uniwersalne i można je piec przez cały rok. To deser na jeden kęs i obłędny dodatek do kawy lub herbaty. Przekonajcie się sami i sprawdźcie ten łatwy przepis na ciasteczka twarogowe.

Przepis na ciasteczka twarogowe z cukrem

  • To łatwy przepis na super deser. Upieczenie ciasteczek serowych to sama przyjemność.
  • Na liście składników znajduje się twaróg, masło, mąka pszenna, jajko oraz cukier, którym posypuje się ciasteczka przed pieczeniem.
  • To szybkie ciasteczka twarogowe, ale przepis ma jeden minus. Po zagnieceniu ciasta trzeba poczekać minimum trzy godziny, aby je pokroić i upiec słodki deser.
  • Składniki do ciasta wystarczy energicznie zagnieść. Nie musi być gładkie i może zawierać grudki sera.
  • Ciasteczka robi się z ciasta przypominającego ciasto francuskie, więc deser przyjemnie chrupie w czasie jedzenia.
  • Im dłużej ciasto leżakuje w lodówce, tym ciasteczka są bardziej chrupiące.
  • Surowe ciasto jest dość klejące, więc należy je rozwałkować na blacie posypanym mąką.
  • Smak ciasteczek serowych podkręci cynamon, kardamon lub imbir. Przed świętami Bożego Narodzenia można upiec serowe pierniczki, dodając aromatyczną korzenną przyprawę do piernika.
  • To propozycja na wiele różnych okazji. Można serwować je też bez okazji. Doskonale smakują z kawą, herbatą i mlekiem.

SKŁADNIKI

  • 200 g twarogu półtłustego
  • 200 g zimnego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zimne masło zetrzeć na tarce. Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Składniki przełożyć do miski.
  • Wsypać mąkę i sól. Wbić jajko i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny lub całą noc.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Nożem lub radełkiem pokroić w paski, a następnie w małe kwadraty o boku około 2 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypać cukrem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 12 minut, aż zaczną się rumienić. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
Jak zrobić kruche ciasteczka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej