Cynamonowe ciasteczka w 15 minut. Słodka przekąska z 4 składników

cynamonki
Autor: Shutterstock Błyskawiczne cynamonki z ciasta francuskiego to małe co nieco na deser i do kawy.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Jak zrobić szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego? Odpowiedzią na to pytanie jest ten przepis. Cynamonki to pyszne i w sam raz słodkie ciasteczka z ciasta francuskiego. Do ich przygotowania potrzebne są tylko cztery proste składniki i 20 minut wolnego czasu. Poznajcie łatwy i ekspresowy przepis na pyszne cynamonki z ciasta francuskiego.

Czy można zrobić cynamonki z ciasta francuskiego?

Pyszne ciasteczka cynamonowe bez problemu można upiec wykorzystując gotowe ciasto francuskie, które jest łatwo dostępne w wielu sklepach przez cały rok. Cynamonki z ciasta francuskiego prezentują się efektownie, a ich smak jest obłędny.

Co jest potrzebne do cynamonek z ciasta francuskiego?

Aby upiec doskonałe ciasteczka cynamonowe z ciasta francuskiego, potrzebne są proste składniki. Na liście znalazły się tylko cztery łatwo dostępne produkty. Ich cena nie jest wysoka, a wiele osób ma je zawsze w domu. Jakie składniki są więc potrzebne do upieczenia cynamonek z ciasta francuskiego?

Ile czasu piec cynamonki z ciasta francuskiego?

Cynamonowe ciasteczka francuskie to prosta przekąska na słodko, którą piecze się łatwo i szybko. Blachę z cynamonkami należy wstawić na środkową półkę w piekarniku. Wcześniej należy go nagrzać do 190 stopni C. Pamiętajcie, aby ciasteczka ułożyć na blasze w odstępach, aby podczas pieczenia nie skleiły się. Czas pieczenia to tylko 15 minut.

Jak podawać cynamonki z ciasta francuskiego?

Przepis na cynamonki jest łatwy, szybki i sprawdzony. Dobrze mieć go pod ręką, kiedy niebawem mają się pojawić goście. Ciasteczka cynamonowe to propozycja na deser. Są doskonałym dodatkiem do kawy i herbaty. Cynamonki można również upiec na święta Bożego Narodzenia.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru dekoracyjnego + do posypania
  • 2 łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto francuskie wyjąć z lodówki, aby się ogrzało. Następnie rozłożyć na desce.
  • Jajko wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Wsypać cukier i cynamon. Dokładnie wymieszać.
  • Ciasto francuskie posmarować jajkiem z cukrem i cynamonem.
  • Zwinąć z obu stron w podwójny rulon, a następnie pokroić na plastry o szerokości około 1 cm.
  • Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Posypać cukrem dekoracyjnym.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 15 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser.
Cynamon. Jakie ma właściwości? Jaką ma wartość kulinarną?
Anna Szulc-Górska
więcej