Te pyszne ciasteczka robię bez mąki i cukru. Są mega orzechowe i pełne zdrowia

ciasteczka orzechowe bez mąki i cukru
Autor: Shutterstock Bez mąki, białego cukru i proszku do pieczenia. Te orzechowe ciasteczka to samo zdrowie.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Czy można upiec pyszne i chrupiące ciasteczka bez mąki i cukru? Oczywiście, że można. Potrzebny jest jedynie prosty i sprawdzony przepis na ten słodki i zdrowy wypiek. Właśnie taką recepturę znajdziecie poniżej. Ciasteczka przygotowane według niej smakują wybornie i mają obłędny orzechowy aromat. Oto łatwy i szybki przepis na orzechowe ciasteczka bez mąki i cukru.

Z czego zrobić domowe ciasteczka orzechowe bez mąki i cukru?

Aby upiec pełne smaku i niesamowitego orzechowego aromatu ciasteczka, potrzebne są tylko cztery produkty. Lista składników jest więc krótka, a wszystkie artykuły spożywcze można kupić w wielu sklepach przez cały rok. Na próżno szukać na niej mąki pszennej, białego cukru czy proszku do pieczenia. Zamiast tych tradycyjnych produktów, wykorzystuje się inne. Aż trudno uwierzyć, że po połączeniu wychodzą z nich tak smaczne i chrupiące ciasteczka.

Głównym składnikiem są orzechy włoskie, które znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości oraz korzystnego wpływu na pamięć i koncentrację. Wrzesień i październik to najlepszy czas na zbiór orzechów włoskich. W tym okresie są w pełni dojrzałe i smakują najlepiej.

Do przygotowania masy na ciasteczka orzechowe należy zaopatrzyć się w cztery składniki. Na liście znalazły się więc takie produkty jak:

  • orzechy włoskie
  • masło orzechowe
  • białko
  • słodzik – ksylitol lub erytrytol

Jak zrobić domowe ciasteczka orzechowe bez mąki i cukru?

Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z orzechów włoskich nie jest skomplikowany. Tę zdrową przekąskę robi się nie tylko łatwo, ale i w miarę szybko. Do przygotowania masy orzechowej przyda się blender. Masa jest gotowa w kilka minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Orzechowe ciasteczka bez maki i cukru pieką się około 15 minut. Są gotowe, kiedy zaczną się rumienić.

Jak więc zrobić pyszne domowe ciasteczka z orzechów włoskich? Przepis jest łatwy, a przygotowanie nikomu nie powinno sprawić przykrych niespodzianek.

  • 1. krok – zblendowanie orzechów włoskich
  • 2. krok – zmiksowanie białka z masłem orzechowym i słodzikiem
  • 3. krok – połączenie obu mas w jedną całość
  • 4. krok – uformowanie ciasteczek
  • 5. krok – upieczenie zdrowych ciasteczek orzechowych w piekarniku

Jak podawać ciasteczka orzechowe?

Pełne orzechowego smaku i zdrowia ciasteczka sprawdzą się zawsze i będą smakować każdemu. Dzięki temu, że składniki są w sklepach przez cały rok, można je piec na okrągło. To pomysł na smaczny deser, który zastąpi gotowce ze sklepu. Ciasteczka są w pełni naturalne, nie zawierają białego cukru i mąki pszennej ani ulepszaczy smaku. To również pomysł na zdrową przekąskę między posiłkami. Orzechowe ciasteczka można zabrać ze sobą do pracy i zapakować dzieciom na drugie śniadanie.

SKŁADNIKI

  • 50 g orzechów włoskich + 1 łyżka posiekanych
  • 1 białko
  • 2 łyżki słodzika
  • 1 łyżka masła orzechowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Orzechy włoskie przesypać do blendera i zmiksować na gładko.
  • Białko zmiksować z masłem orzechowym i słodzikiem.
  • Delikatnie wymieszać ze zmielonymi i posiekanymi orzechami włoskimi.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać po 1 łyżeczce masy i formować okrągłe ciasteczka.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut, aż zaczną się rumienić.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser lub jako zdrową przekąskę między posiłkami.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej