Masło z orzechów włoskich to skarbnica zdrowia. Jest pyszne i proste do zrobienia

2023-11-09 12:46

Pełne zdrowych składników odżywczych, witamin i minerałów orzechy włoskie są pyszne i warto wprowadzić je do codziennej diety. Pozytywnie wpływają na pracę całego organizmu i można wcinać je na różne sposoby. Jedną z propozycji jest masło z orzechów włoskich. Smakuje wybornie i jest łatwe do zrobienia. Poznajcie łatwy przepis na zdrowe masło z orzechów włoskich.

masło z orzechów włoskich
Autor: Shutterstock Masło z orzechów włoskich to mega zdrowa przekąska i nie tylko.

Spis treści

  1. Jakie właściwości ma masło z orzechów włoskich?
  2. Jak zrobić masło z orzechów włoskich?
  3. Jak jeść masło z orzechów włoskich?
  4. Jak przechowywać masło z orzechów włoskich?
  5. Masło z orzechów włoskich – przepis krok po kroku

Jakie właściwości ma masło z orzechów włoskich?

Aromatyczne masło orzechowe z orzechów włoskich to porcja zdrowia. Wystarczą dwie łyżki w ciągu dnia, aby poczuć wyraźną różnicę. W orzechach włoskich znajdują się sterole roślinne, cenne kwasy omega-3 oraz białko. Zawierają fosfor, miedź, mangan i kwas linolenowy, które mają korzystne działanie na pracę mózgu. Są również skarbnicą innych minerałów jak magnez, żelazo, potas, wapń i kwas foliowy. Orzechy włoskie dobrze wpływają na układ krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu i wykazują działanie przeciwnowotworowe. W ich składzie znajduje się eliksir młodości, czyli koenzym Q10, który opóźnia procesy starzenia się skóry.

Jak zrobić masło z orzechów włoskich?

Przepis na masło z orzechów włoskich nie jest trudny. Na liście składników znajdują się tylko dwa produkty, czyli orzechy włoskie i sól morska. Warto pamiętać, aby orzechy włoskie były jak najświeższe. Przyda się też mocny blender z dobrymi ostrzami. Jak więc zrobić masło z orzechów włoskich?

Przygotowanie masła orzechowego z orzechów włoskich zostało podzielone na etapy:

  • 1. etap – ugotowanie orzechów włoskich w wodzie i obranie ich ze skórki
  • 2. etap – podpieczenie obranych orzechów włoskich w piekarniku i ostudzenie
  • 3. etap – zmiksowanie orzechów włoskich ze szczyptą soli morskiej na gładką pastę

Jak jeść masło z orzechów włoskich?

Masło z orzechów włoskich można wykorzystywać w różnych przepisach kulinarnych tak samo jak to najpopularniejsze z fistaszków. Sprawdzi się jako dodatek do owsianki i jaglanki. To zdrowy składnik koktajli białkowych. Pysznie smakuje z tostami i bagietką. Masło z orzechów włoskich można dodawać do słodkich wypieków i przyrządzać z niego doskonałe kremy orzechowe do tortów lub ciast przekładanych. Podkręci smak domowych gofrów, placków czy naleśników. Masło z orzechów włoskich można wykorzystywać również w daniach z mięsem.

Jak przechowywać masło z orzechów włoskich?

Domowe masło z orzechów włoskich zaraz po zrobieniu należy przełożyć do czystego i osuszonego słoika, do którego pasuje szczelna pokrywka. Najlepiej przechowywać je w lodówce, gdzie jest chłodno i nie dociera światło. Pyszne i pełne zdrowia masło z orzechów włoskich zachowuje smak, aromat i właściwości zdrowotne nawet do pół roku.

Masło z orzechów włoskich – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g świeżych orzechów włoskich bez łupin
  • szczypta soli morskiej

Przygotowanie:

1. Do rondelka wlać wodę i zagotować. Do wrzątku włożyć orzechy włoskie i gotować 15 minut. Odcedzić i obrać ze skórki. Osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.

2. Obrane orzechy włoskie równomiernie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 145 stopni C i piec 15 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.

3. Podpieczone orzechy włoskie przełożyć do blendera i zmiksować na gładką pastę. Pod koniec wsypać szczyptę soli morskiej.

4. Gotowe masło z orzechów włoskich przełożyć do czystego i osuszonego słoika. Przechowywać w lodówce.

Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepisy na pyszne domowe ciasta.

Dlaczego warto jeść orzechy?