Keto gofry z masłem orzechowym. Bez mąki i białego cukru, a smakują przepysznie
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Czy można zrobić pyszne i dietetyczne gofry bez mąki i cukru? Oczywiście, że można. Dzięki temu prostemu przepisowi można upiec keto gofry z masłem orzechowym. Wystarczy tylko pięć składników i chwila wolnego czasu, aby przyrządzić smakowite gofry low carb. Oto łatwy i szybki przepis na keto gofry z masłem orzechowym.
Keto gofry z masłem orzechowym – składniki
W tym łatwym przepisie na gofry niskowęglowodanowe wykorzystuje się tylko pięć produktów, które można kupić w wielu sklepach przez caly rok. Na liście składników znajdują się takie produkty jak:
- masło orzechowe – główny składnik, źródło zdrowych tłuszczy, witamin i mikroelementów
- jajka – łączą składniki i sprzyjają odchudzaniu, skarbnica białka i substancji odżywczych
- ksylitol lub erytrytol – zdrowe zamienniki białego cukru nadające słodyczy
- kwaśna śmietana – zapewnia przyjemną konsystencję, źródło białka zwierzęcego, witamin i minerałów
- proszek do pieczenia – spulchnia gofry
Jak zrobić keto gofry z masłem orzechowym?
Przepis na keto gofry z masłem orzechowym jest nie tylko prosty. Gofry low carb robi się błyskawicznie. Składniki, czyli masło orzechowe, jajka, słodzik, śmietanę i proszek do pieczenia wystarczy dobrze zmiksować w blenderze kielichowym. Na mocno rozgrzaną gofrownicę nakłada się porcję ciasta i piecze około 8 minut. Oznacza to, że każdą ze stron należy piec 4 minuty. Pamiętajcie, aby wcześniej dobrze rozgrzać gofrownicę.
Kiedy podawać keto gofry z masłem orzechowym?
Ketogeniczne gofry orzechowe smakują o każdej porze dnia. To prosty dietetyczny przepis na doskonałe śniadanie, słodką przekąskę lub oryginalną kolację. Dzięki temu, że składniki są w sklepach przez cały rok, można piec je bez względu na pogodę za oknem. Będą smakować i w lecie, i w zimie.
Z czym podawać keto gofry z masłem orzechowym?
Do niskokalorycznych gofrów można podać rożne dodatki, które wzbogacą posiłek. Sprawdzi się jogurt grecki lub kwaśna śmietana wraz ze szczyptą przypraw korzennych, które smacznie łączą się z orzechami. Sprawdzi się też przyprawa do piernika. Keto gofry z masłem orzechowym pysznie smakują ze świeżymi owocami. Jeżeli bardzo lubicie orzechy, możecie posmarować gofry masłem orzechowym lub migdałowym.
SKŁADNIKI
- 60 g masła orzechowego
- 2 jajka
- 20 g ksylitolu lub erytrytolu
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
- szczypta proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do blendera kielichowego wbić jajka i wsypać ksylitol lub erytrytol. Dodać masło orzechowe, śmietanę i proszek do pieczenia. Zmiksować na gładką masę.
- Porcje masy nakładać na mocno rozgrzaną gofrownicę i piec z obu stron po około 4 minuty.
- Podawać ze śmietaną lub jogurtem, owocami lub masłem orzechowym.