Masło orzechowe z orzechów laskowych lub ziemnych: przepis

co_mozna_zrobic_z_orzechow.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Masło orzechowe jest bardzo łatwe do przygotowania
łatwy
40 min
4

Orzechy to bardzo zdrowa przekąska. Jeśli nie lubisz chrupać - zrób z nich masło orzechowe - zdrowsze niż to ze sklepowego słoika. Potrzebne ci będą tylko orzechy i blender albo Thermomix.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki orzechów laskowych lub arachidowych
  • 2,5 łyżeczki oleju roślinnego,
  • pół łyżeczki cukru,
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 250 stopni.
  • Wysyp orzechy na blaszkę do pieczenia, dodaj łyżeczkę oleju i włóż na 6-8 minut do piekarnika. Pilnuj, aby się nie spaliły, mieszaj je co 2 minuty.
  • Wyjmij blaszkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  • Wsyp orzeszki do torebki i pocieraj - pozbędziesz się w ten sposób brązowej skórki.
  • Wsyp orzeszki do miksera z metalowym ostrzem i dolej łyżeczkę oleju roślinnego.
  • Zmiksuj orzeszki na miazgę (ok. 3 minut). Im więcej czasu spędzą w mikserze, tym gładszą konsystencję uzyskasz.
  • Dopraw masło według smaku, dodając cukier, miód lub sól.
  • Przełóż masło do słoika i wstaw do lodówki na 2 dni.
Halina Zielińska
więcej