Masło orzechowe z orzechów laskowych lub ziemnych: przepis
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Orzechy to bardzo zdrowa przekąska. Jeśli nie lubisz chrupać - zrób z nich masło orzechowe - zdrowsze niż to ze sklepowego słoika. Potrzebne ci będą tylko orzechy i blender albo Thermomix.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki orzechów laskowych lub arachidowych
- 2,5 łyżeczki oleju roślinnego,
- pół łyżeczki cukru,
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 250 stopni.
- Wysyp orzechy na blaszkę do pieczenia, dodaj łyżeczkę oleju i włóż na 6-8 minut do piekarnika. Pilnuj, aby się nie spaliły, mieszaj je co 2 minuty.
- Wyjmij blaszkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Wsyp orzeszki do torebki i pocieraj - pozbędziesz się w ten sposób brązowej skórki.
- Wsyp orzeszki do miksera z metalowym ostrzem i dolej łyżeczkę oleju roślinnego.
- Zmiksuj orzeszki na miazgę (ok. 3 minut). Im więcej czasu spędzą w mikserze, tym gładszą konsystencję uzyskasz.
- Dopraw masło według smaku, dodając cukier, miód lub sól.
- Przełóż masło do słoika i wstaw do lodówki na 2 dni.