Co można zrobić z masła orzechowego? 10 przepisów na śniadania, obiady i przekąski

2023-01-27 12:32

Masło orzechowe powoli zdobywa coraz więcej wielbicieli. Sklepy oferują duży wybór słoiczków z tym smakołykiem. Oryginalny smak, mnóstwo witamin i składników odżywczych oraz wszechstronne zastosowanie w przepisach kulinarnych to tylko niektóre jego zalety. Jak wybrać masło orzechowe? Co zrobić z masła orzechowego?

co zrobić z masła orzechowego
Autor: Shutterstock

Spis treści

  1. Masło orzechowe – właściwości
  2. Jak wybrać masło orzechowe?
  3. Rodzaje masła orzechowego
  4. Co zrobić z masła orzechowego – przepisy

Masło orzechowe – właściwości

Masło orzechowe to zdrowy produkt, który jest bogaty w składniki odżywcze. Zawiera białko, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 i pozytywnie wpływający na pracę jelit błonnik oraz aminokwasy, które dodają energii, usprawniają pracę mózgu i poprawiają koncentrację. Masło orzechowe ma dobry wpływ na pracę serca i układu krwionośnego. Zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby serca, obniża ciśnienie i reguluje poziom cukru we krwi. Dzięki zawartości witaminy E zostają spowolnione procesy starzenia się skóry i usuwane są wolne rodniki. Osoby, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego i mięsa, czynnie uprawiają sport i pracują umysłowo powinny włączyć masło orzechowe do swojej diety.

Jak wybrać masło orzechowe?

Coraz więcej sklepów oferuje duży wybór maseł z orzechów. Nie wszystkie produkty są jednak zdrowe. Na etykiecie można znaleźć takie dodatki jak sól, olej palmowy, cukier czy syrop glukozowy. Masło orzechowe dobrej jakości powinno składać się z orzechów i małej ilości oleju roślinnego. Zawartość orzechów nie powinna być mniejsza nić 90 proc. Należy unikać produktów, które wyprodukowano z solonych orzechów.

Rodzaje masła orzechowego

  • masło z orzechów ziemnych kremowe
  • masło z orzechów ziemnych z kawałkami orzechów „crunchy”
  • masło z nerkowców
  • masło z orzechów laskowych
  • masło z orzechów włoskich
  • masło z orzechów brazylijskich
  • krem orzechowy z różnych rodzajów orzechów
  • masło migdałowe

Co zrobić z masła orzechowego – przepisy

Masło orzechowe jest dość kaloryczne. 100 g to prawie niecałe 600 kcal. Jeżeli spożywa się je w umiarkowanych ilościach, jest pysznym i pełnym zdrowych składników odżywczych dodatkiem do wielu potraw. Podpowiadamy, co zrobić z masła orzechowego.

Dlaczego warto jeść orzechy?