Co można zrobić z masła orzechowego? 10 przepisów na śniadania, obiady i przekąski
Masło orzechowe powoli zdobywa coraz więcej wielbicieli. Sklepy oferują duży wybór słoiczków z tym smakołykiem. Oryginalny smak, mnóstwo witamin i składników odżywczych oraz wszechstronne zastosowanie w przepisach kulinarnych to tylko niektóre jego zalety. Jak wybrać masło orzechowe? Co zrobić z masła orzechowego?
Spis treści
- Masło orzechowe – właściwości
- Jak wybrać masło orzechowe?
- Rodzaje masła orzechowego
- Co zrobić z masła orzechowego – przepisy
Masło orzechowe – właściwości
Masło orzechowe to zdrowy produkt, który jest bogaty w składniki odżywcze. Zawiera białko, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 i pozytywnie wpływający na pracę jelit błonnik oraz aminokwasy, które dodają energii, usprawniają pracę mózgu i poprawiają koncentrację. Masło orzechowe ma dobry wpływ na pracę serca i układu krwionośnego. Zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby serca, obniża ciśnienie i reguluje poziom cukru we krwi. Dzięki zawartości witaminy E zostają spowolnione procesy starzenia się skóry i usuwane są wolne rodniki. Osoby, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego i mięsa, czynnie uprawiają sport i pracują umysłowo powinny włączyć masło orzechowe do swojej diety.
Jak wybrać masło orzechowe?
Coraz więcej sklepów oferuje duży wybór maseł z orzechów. Nie wszystkie produkty są jednak zdrowe. Na etykiecie można znaleźć takie dodatki jak sól, olej palmowy, cukier czy syrop glukozowy. Masło orzechowe dobrej jakości powinno składać się z orzechów i małej ilości oleju roślinnego. Zawartość orzechów nie powinna być mniejsza nić 90 proc. Należy unikać produktów, które wyprodukowano z solonych orzechów.
Rodzaje masła orzechowego
- masło z orzechów ziemnych kremowe
- masło z orzechów ziemnych z kawałkami orzechów „crunchy”
- masło z nerkowców
- masło z orzechów laskowych
- masło z orzechów włoskich
- masło z orzechów brazylijskich
- krem orzechowy z różnych rodzajów orzechów
- masło migdałowe
Co zrobić z masła orzechowego – przepisy
Masło orzechowe jest dość kaloryczne. 100 g to prawie niecałe 600 kcal. Jeżeli spożywa się je w umiarkowanych ilościach, jest pysznym i pełnym zdrowych składników odżywczych dodatkiem do wielu potraw. Podpowiadamy, co zrobić z masła orzechowego.
- Pieczona owsianka z masłem orzechowym: przepis na zdrowe śniadanie
- Grillowany bakłażan z sosem orzechowym
- Seler naciowy z masłem orzechowym i rodzynkami - efektowna przekąska w 3 minuty
- Aromatyczny kurczak w maśle orzechowym: prosty przepis na kurczaka pełnego smaku
- Sznycle w sosie orzechowym - pomysł na schab w aromatycznym sosie z masła orzechowego
- Kremowa zupa marchewkowa z masłem orzechowym - przepyszna dawka zdrowia
- Wegańskie batoniki orzechowe z czekoladą. Nie do wiary, jak są pyszne i sycące
- Ciasteczka z masłem orzechowym i kawałkami czekolady: najlepszy pokarm dla mózgu
- Rewelacyjny keks bez jajek: przepis na ciasto z masłem orzechowym i czekoladą
- Domowy hummus na słodko. Bogaty w białko, zaskakujący dodatek do owoców i precelków