Kremowa zupa marchewkowa z masłem orzechowym - przepyszna dawka zdrowia
2022-09-12
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Kremowa zupa marchewkowa z masłem orzechowym - jest niezwykle łatwa do przygotowania, a swój oryginalny smak i większą pożywność zawdzięcza dodatkowi masła orzechowego. Masło orzechowe nadaje się bowiem nie tylko jako smarowidło na kanapki, ale też jako dodatek do mies, sosów, zup i sałat.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oleju
- 150 g cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 600 g marchwi
- 1 litr rosołu drobiowego lub warzywnego
- 70 g masła orzechowego
- 2 łyżki srirachy z imbirem albo innego sosu chili
- ewentualnie do podania mleczko kokosowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew obrać i pokroić na mniej więcej równe kawałki. Cebulę pokroić w grubą kostkę.
- W garnku rozpuścić olej – najlepszy będzie kokosowy nierafinowany, z mocnym smakiem, zapachem i aromatem kokosa, ale jeśli takim nie dysponujemy, z powodzeniem możemy wykorzystać zwykły olej.
- Na gorący tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć do zeszklenia. Do cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć, aż straci ostry zapach, uważając jednak by go nie przypalić.
- Dodać marchew, smażyć z dodatkami mieszając, aż marchew przestanie być całkiem surowa.
- Wlać wywar i gotować zupę do miękkości marchwi.
- Zupę zblendować,dodać masło orzechowe i sos sriracha, miksować, aż będzie gładka, a następnie zagotować i podawać. Można do zupy dodać kleks śmietany lun mleczka kokosowego i posypać wierzch rozdrobnionymi i uprażonymi orzechami.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?